Endeløse muligheter med LED neon

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Endeløse muligheter med LED neon

– Vi gir nye perspektiver på hva som er mulig med LED-teknologi og digital styring. Her smelter lysdesign sammen med teknologi, kunstnerisk kreativitet og arkitektur. På våre nettsider presenterer vi mange eksempler på dette, blant annet med LED neon. Målsettingen er å vise brukerne hvor viktig belysningen er for totalopplevelsen, sier markedssjef Kitty Marie Folsland i Nortronic.

LED Neon-produktene fra Clear Lighting er utviklet for bruk i tøffe miljøer

– Vi er både produsent og leverandør. Selv om vi ikke prosjekterer belysningen, hjelper vi eksempelvis byggherrer og prosjektansvarlige med å få et optimalt resultat. Her har vi et bredt sortiment på LED-lyskilder, -armaturer og -striper, monteringstilbehør, lysstyring og drivere.

Viktig satsningsområde

Folsland fremhever at LED neon er et viktig satsingsområde.

– Det originale neonlyset, som er mer enn hundre år gammelt, er basert på elektrisk spenning gjennom glassrør med neongass. I dagens LED Neon ligger LED-diodene i silikonmateriale, som monteres i profiler i aluminium eller plast. Resultatet er uendelig fleksibilitet, med LED-striper som kan gi assosiasjoner til neonlys uten begrensningene til det tradisjonelle neonlyset.

– Våre LED-striper fremstår som homogene. LED-diodene som er lagt inn i silikon, synes ikke som enkeltpunkter. Det er lignende produkter på markedet. Vår kinesiske leverandør Clear Lighting har flere patenter som skiller deres produkter fra andre.

– I fjor samarbeidet vi med Fagerhult om å levere slik belysning til blant annet Aker sitt bygg på Fornebu. Her ble pikselert LED Neon RGBW med «running LED» montert som dekorlys i underkanten av vindeltrappen som går gjennom flere etasjer.

– Våre LED-striper er også installert på Hotel Continental i Oslo, Bergen Storsenter og parkeringshuset Bølgå i Haugesund.

– LED-stripene blir stadig mer effektive, og gir høyere lumen/watt. Den viktigste faktoren for å minimalisere strømforbruket er lysstyring. Dette gjelder spesielt utendørs der det verdt å tenke på at flere typer belysning kan ha uheldig innvirkning på natur og dyreliv, når lyset mange steder står på døgnet rundt.

Sammen med SML Lighing har Nortronic levert belysning til Den blå moske i Oslo, som også var nominert i klassen for beste utendørsbelysning i Norsk Lyspris 2023
Foto: Dag Sandven

Nye produkter

På spørsmål om nye produkter trekker Folsland frem LED-stripen TunnelGlo for tunnelbelysning, som brukes som rømningslys.

– Et annet er LED-stripen SafeGloTM Ex LED. Den er utviklet for ATEX-områder med eksplosjonsfarlig atmosfære. Produktet kan eksempelvis brukes i produksjonsfasiliteter, gruver, bensinstasjoner og oljerigger.

– Dessuten tilbyr vi nye MV LED-armaturer. De har en utskiftbar LED-modul som festes med magnet inne i profilen. Dette gjør det enklere å bytte eller gjenbruke komponentene, og sortere avfallet. Armaturene monteres eksempelvis i himlinger med trespiler.

– Vi er også blitt partner med finske Casambi, som utvikler smart lysstyring basert på Bluetooth.

RoHs-direktivet

På spørsmål om Nortronic merker innføringen av RoHS-direktivet som forbyr produksjon og salg av kvikksølvholdige lysrør, svarer Folsland at interessen for å bytte til LED-belysning øker.

– Her har vi solgt mye av våre 12 V AC halogen/LED-trafoer med LED MR16 AC-pærer som erstatter tradisjonelle halogenpærer.

Messer

Markedssjefen forteller at fem ansatte drar til Frankfurt i Tyskland for å besøke leverandørene på Light+Buliding.

– Dette gjelder blant annet Clear Lighting, som lanserer flere nye spennende produkter på LED neon. I år skal vi også delta på fagreisen til Elmagasinet og Lyskultur, der vi treffer mange kolleger.

– Dessuten skal vi ha stand på Eliden 2024 i slutten av mai. Vi var kjempefornøyde med deltakelsen for to år siden. Dette er en viktig markedskanal for oss, der vi treffer elektrofagfolk fra hele landet. Det blir stort sett samme opplegg som sist, med samme størrelse på standen.

– Vi gleder oss til å vise nye produkter som blir presentert på Light+Building for det norske markedet. Her skal også spesialister fra våre leverandører Casambi og Extronic være på standen. Dessuten skal vi sammen med Lyskultur gjennomføre kurs.

KAM Frode Martinsen i Nortronic er klar til å møte elektrofagfolk fra hele landet på Eliaden 2024. Her er han på standen i 2022
Foto: Sørlie Media

Norsk Lyspris 2023

– I fjor deltok vi på to prosjekter som var nominert i klassen for beste utendørsbelysning i Norsk Lyspris 2023. Dette er fasadebelysningen på Holmenkollen Park Hotell i Oslo som gikk helt til topps, og Den blå moske i Oslo.

Les mer om følgende emner: