Energieffektivisering og RoHS-direktivet fremskynder smart belysning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Energieffektivisering og RoHS-direktivet fremskynder smart belysning

– Med høye strømpriser og innføringen av RoHS-direktivet er det økende etterspørsel fra europeiske selskaper som vil bytte miljøfarlige lysrør med LED-armaturer. I forhold til gamle anlegg kan dette halvere strømforbruket. Med et lysstyringssystem kan det øke til 90 prosent, sier konsernsjef Astrid Simonsen Joos i Glamox.

Ikt-selskapet Axians og energiteknologi- og serviceselskapet NOV Inc har byttet miljøfarlige lysrør med ny LED-belysning fra Glamox, som anslår at det i Norge er mer enn ti millioner lysrør som må byttes

– Denne utviklingen fremskynder bruken av smart belysning. Kun i Norge antar vi at mer enn ti millioner lysrør må skiftes.

Ikt-selskapet Axians i byen Capelle aan den IJssel i Nederland er blant selskapene som har installert ny belysning fra Glamox. Dette gjelder både 800 LED-armaturer, og det trådløse styringssystemet Glamox Wireless Radio.

Siden armaturene her har tilstedeværelsessensorer trengs det ikke lysbrytere. Lyset blir automatisk slått på og av med et nettbrett. Hos Axians vil strømforbruket bli redusert med inntil 85 prosent sammenlignet med det gamle lysanlegget. I fremtiden skal den nye løsningen også rapportere om strømforbruk, armaturstatus og bruk av lokalet.

Fremtidssikret

– Dette var en smart investering. Med trådløs teknologi var det ikke nødvendig å bytte kablene. Derfor gikk installasjonen raskt. Samtidig er anlegget fremtidssikret, slik at det er enkelt å utvide. Både stilmessig og funksjonelt oppfyller belysningen våre krav. Brukerne er fornøyde. Dessuten har dette gjort oss mer energieffektive og bærekraftige, sier innkjøpssjef Peter Booms i Axians.

Aktivisert ved behov

Også energiteknologi- og serviceselskapet NOV Inc har satset på ny belysning fra Glamox. Ved avdelingene i Kristiansand og Stavanger er lysanleggene med lysrør totalrehabilitert. På hvert sted er disse byttet med rundt 750 LED-armaturer, som C77, C80, i81 og i10. Nesten alle styres med Glamox Wireless Radio. Armaturene har tilstedeværelsessensorer og mulighet for utnyttelse av dagslys, slik at lyset kun blir aktivert ved behov.

Tjent inn på 1,6 år

– De nye smarte LED-armaturene forbedrer kvaliteten på belysningen og reduserer strømforbruket. Trådløs styring gjorde installasjonen enklere. Samtidig har vi fått et behagelig lysnivå, som er 40 prosent lavere enn før. Med dagens strømpriser er investeringen tjent inn på rundt 1,6 år, sier Peter John Eggleton, ansvarlig for teknisk vedlikehold i NOV Rig Technologies.

Les mer om følgende emner: