Enova-støtte på 3,3 milliarder

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Enova-støtte på 3,3 milliarder

– I fjor støttet vi nesten 13 000 energi- og klimaprosjekter i Norge med totalt 3,3 milliarder kroner.

Hydrogenferge

I fjor støttet Enova Norled sitt hydrogenferge­prosjekt på Finnøysambandet med 38 millioner kroner Bilde: Norled

– Jeg er imponert over alle som har brukt tiden til å tenke nytt. Til tross for et vanskelig år har norsk næringsliv vist få tegn til å legge klimaambisjonene på hyllen, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova. 

I 2020 ga Enova rundt to milliarder kroner i støtte til 3 154 prosjekter i transportsektoren, blant annet 260 millioner kroner til bygging av tre hydrogenskip. Dette gjelder Norled sin hydrogenferje på Finnøysambandet, og Topeka sine to frakteskip som skal gå mellom Bergen og Stavanger. 

Også industrisektoren er med på omstillingen. Enova ga i fjor 652 millioner kroner i støtte til 188 industriprosjekter. Ett av disse er samarbeidet mellom Hydro og svenske Northvolt om byggingen av et pilotanlegg for gjenvinning av materialer i brukte elbilbatterier. 

Enova ga også 242 millioner kroner til 16 prosjekter som skal demonstrere energi­effektive teknologier og løsninger for fornybar energibruk i industrien. Ett av disse er Washington Mills på Orkanger, som fikk 37,3 millioner kroner for å demonstrere en ny industriell prosess for å produsere høyren silisiumkarbid. 

Enova forvalter også Norge sin deltakelse i EU sitt nye innovasjonsfond, som disponerer ti milliarder euro det neste tiåret.  

– Vi arbeider med hvordan norske aktører kan nå frem med sin innovasjonskraft, sier Nakstad. 

Les mer om følgende emner: