Et lysende eksempel

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Et lysende eksempel

Alt lyset i den nye avdelingen i Momarka barnehage kommer fra 3D-printede lysarmatur laget av resirkulerte CD-er og DVD-er. Miljøhensyn var også grunnen til at Levanger kommune heller rehabilitere det eksisterende bygget enn å rive og bygge nytt.

- Med å installere 3D-printede armaturer går Levanger kommune foran på bærekraftige lysløsninger, sier prosjektleder Lasse Sund i NTE

– Målsettingen er å bli sertifisert som Miljøfyrtårn. Å bruke resirkulerte produkter er viktig i dette arbeidet. Vi håper også at vi med dette prosjektet kan være med og dra bransjen over i en mer bærekraftig retning, sier Håvard Heistad, enhetsleder i teknisk avdeling i Levanger kommune.  

Prosjektleder Lasse Sund i NTE, som har utført elinstallasjonene i barnehagen, forteller at de anbefalte kommunen å tenke nytt om lysarmaturene.  

– Det er gledelig at de ville være med som foregangskommune på bærekraftige lysløsninger.  

Belysningsrådgiver Anders Bashev i Signify opplyser at 3D-armaturene er laget av resirkulert polykarbonat, som er en termoplast med spesiell høy holdbarhet.  

– Sammenliknet med konvensjonelle lysarmaturer veier de 35 prosent mindre, har 50 prosent lavere karbonavtrykk og ofte lenger levetid. Dessuten finnes det reservedeler om noe blir ødelagt. 86 prosent av materialene i armaturene kan også gjenbrukes.  

Det lille ekstra

Marit Gystøl, som er leder for bærekraft i NTE, forteller at selskapet er opptatt av å tilby smarte løsninger. 

– Bærekraft er grunnleggende for oss. Utviklingen i elektronikkbransjen skjer i et rasende tempo. Derfor er det viktig å velge leverandører som gir det lille ekstra. 

Les mer om følgende emner: