Etterlyste politisk ledelse

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Etterlyste politisk ledelse

– Jeg savner ledelse mer enn politikk, fastslo adm. direktør Frank Jaegtnes i Elektroforeningen. Hjertesukket kom på åpningskonferansen på Eliaden 2022 i dag.

Paneldebattantene på åpningskonferansen på Eliaden 2022 var enige om mye. Spesielt at tempoet må opp. Fra venstre ordstyrer Tore Strandskog fra Nelfo, Geir Ove Kulseth fra El og IT Forbundet, Hege Norheim fra Freyr, Frank Jaegtnes fra EFO, Elisabeth Heggelund Tørstad fra Asplan Viak og Per-Egil Ekroll fra Nito Foto: Laila Sandvold Macdonald

– Gjennom pandemien de to siste årene har det vært utøvd mye politisk ledelse. Politikerne har tatt nødvendige, upopulære grep og stått i det. Det samme gjelder her. Noen må stå frem og våge å stå i det. Det står ikke på enigheten om hva som må gjøres.

Stor enighet, lav hastighet

Jaegtnes var en av deltakerne i paneldebatten, der politikere, tillitsvalgte og næringslivsrepresentanter ble utfordret på spørsmålet om hva den norske elektro- og energibransjen kan gjøre for å lette energikrisen, og gjøre Europa mer uavhengig av russisk gass. Før paneldebatten hadde representanter for elektro- og energibransjen gjort det klart at teknologien og løsningene som trengs for å nå energimålet som er satt for 2030, er tilgjengelige.

– Med dagens politikk når vi det ikke, fastslo adm. direktør Nils Klippenberg i Siemens.

Hovedbudskapet gjentok seg i alle innledningene. Signalet fra Jonas Normann, direktør for marked og bærekraft i Schneider Electric og Elko Norge, Hege Norheim, konserndirektør i Freyr og Thomas Wikberg, adm. direktør i Heimdall Power, var det samme. De ønsker mer fart. Arbeidet må starte nå.

Også de tillitsvalgte var opptatt av å få opp farten på prosessene.

– I dag tar det gjerne ti-femten år å få konsesjon. Deretter tar det like lenge å bygge anlegget, sa Per-Egil Ekroll fra Nito.

Må vurdere unntak

Hege Norheim fra Freyr pekte på at EU har definert områder der de vil gjøre unntak fra ordinære konsesjonsregler.

– Dette blir gjort for å få opp farten på nødvendige prosesser. Slike grep må også norske politikere vurdere. Selv om både Linda Monsen Merkesdal (Ap), Bård Ludvig Thorheim (H) og Pål Frisvold (MDG) sa de forstod frustrasjonen fra bransjen og fagbevegelsen, så de for seg ulike løsninger for å møte energiutfordringene.

Etter politisk farge ønsket de å satse på alt fra gass, havvind og utbygging av vernede vassdrag, til kjernekraft. På spørsmål fra ordstyrer Tore Strandskog fra Nelfo var alle positive til energieffektivisering.  Alle debattantene var enige om at tempoet må opp.

– Det må bli slutt på småkranglingen. Hvem er voksenpersonen i rommet, spurte EFO-direktør Frank Jaegtnes.

Les mer om følgende emner: