Etterspør solkraft i Finnmark

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Etterspør solkraft i Finnmark

Markeds- og HMSK-sjef Inger Lise Svendsen i Gagama Elektro sier at det er etterspørsel etter solenergiløsninger i Hammerfest.

Boligeiere vil ha solkraft, også i Finnmark Foto: Gagama Elektro

– I fjor installerte vi to solcelleanlegg i privatboliger. Begge har vært i drift i knapt seks måneder. De leverer mer enn forventet. Selv om vi ikke har installert solceller i næringsbygg, har vi registrert interesse fra kunder også i dette markedet.

– Blir solenergi et satsingsområde for Gagama?

– Vi er i gang med en strategiprosess, der dette er noe av det vi skal vurdere. Når det gjelder markedsutviklingen på dette området, tror jeg prisene på solkraftteknologien og strømprisen blir avgjørende.

– Det ser i hvert fall ut til at forholdene for solenergi i Finnmark er bedre enn forventet.

Full sysselsetting

Svendsen opplyser at omsetningen i fjor ble på rundt 80 millioner kroner.

– Gjennom hele året har vi hatt full sysselsetting på store prosjekter. Nye Hammerfest sykehus, som skal være ferdig i 2025, er det største. Her skal vi sammen med X5 Elektro blant annet levere alt av elektro, brannvarsling og datakabling. Dette er vårt hittil største prosjekt.

– I fjor ferdigstilte vi også Reindalen skole og nye Kvalsund skole og barnehage. Her hadde vi kontrakt på alt av elektro og automatisering.- Utsiktene for 2022 ser bra ut. Vi har aldri hatt en så lang tidshorisont på ordrereserven. Dette gjelder blant annet en drifts- og vedlikeholdsavtale for Coors på Equinor sitt LNG-anlegg på Melkøya de neste åtte årene, og en ny terminal på Leirvikabasen til Hammerfest havn.

13 lærlinger

– Flaskehalsen for oss er å få tak i kompetansen vi trenger. Inntaket av lærlinger er justert med tanke på det. I fjor høst tok vi inn sju. Vanligvis tar vi hvert år inn to-fire. For tiden har vi 13 lærlinger.

– Å få kompetente fagfolk er en utfordring. Jeg håper hele bransjen kan løfte blikket, og samarbeide om å selge oss inn som et foretrukket studievalg for VGS-elever.

Les mer om følgende emner: