Faglige ansvarlige sikrer et høyt elsikkerhetsnivå 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Faglige ansvarlige sikrer et høyt elsikkerhetsnivå 

– En grunnleggende forutsetning for å drive elektrovirksomhet i Norge er å sette seg inn i regelverket som gjelder på dette området. Daglig leder har det overordnede ansvaret for at bedriften driver innenfor rammene av regelverket, sier teknisk direktør Jon-Steinar Sjøvik Hanstad i NHO Elektro . 

– Faglige ansvarlige har en avgjørende rolle med å oppfylle dette ansvaret. Elsikkerhet, som er en svært viktig del av samfunnssikkerheten i Norge, omfatter alle bransjer og samfunnsområder

– Kundene skal være trygge på at installasjonene holder et høyt elsikkerhetsnivå, slik at farlige situasjoner ikke oppstår. En forutsetning for å lykkes med dette er å bruke kvalifiserte elektrofagfolk. Her må daglig leder sørge for at det er nok faglige ansvarlige i selskapet.  

– Med tanke på at virksomheten må stoppe om sistnevnte ikke er på jobb, kan det være fornuftig å ansette flere. Faglige ansvarlige skal bistå ved arbeidsulykker, og veilede elektrikere og lærlinger. Derfor må de være til stede. Å ivareta dette er en viktig del av internkontrollen i selskapene. 

Bevisstgjøring

– Daglig leder må også sørge for at faglige ansvarlige har rammer som gjør det mulig å ivareta sin rolle. En høy faglig integritet i selskapet gir god lønnsomhet over tid. Med ekstra oppmerksomhet på den faglig ansvarlige, skal Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i høst og utover vinteren bevisstgjøre elektronæringen på kvalifikasjonskravene. 

– Alle som skal være faglig ansvarlig må bestå Installatørprøven. Her har DSB bestemt at det inntil videre er gratis å ta prøven, som tidligere kostet rundt 25 000 kroner. Dessuten skal den gjennomføres digitalt. Disse endringene vil forhåpentligvis føre til at flere tar prøven, slik at bransjen får flere faglig ansvarlige. 

Overtredelsesgebyr på 250 000 

Sjøvik Hanstad fremhever at DSB slår hardt ned på useriøse aktører.

– I Ålesund har de nylig gitt et enkeltmannsforetak et overtredelsesgebyr på 250 000 kroner for grove og gjentatte brudd på “Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og utstyr” (Fek). Dette er et tydelig signal til useriøse aktører om at slik virksomhet ikke er akseptert. 

Les mer om følgende emner: