Får solcelleanlegg til sju ­millioner uten en krone 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Får solcelleanlegg til sju ­millioner uten en krone 

– Vi er i gang med å installere 1 660 solcelle­paneler på taket av Sirkulærparken nærings­område i Sør-Odal kommune i Innlandet. Anlegget, som koster sju millioner kroner, har en forventet års­produksjon på mer enn 770 000 kWh, sier daglig leder Terje Borkenhagen i Enny.

Daglig leder Terje Borkenhagen (t.v.) i Enny og daglig leder Tom Wilhelmsen i Sirkulærparken gratulerer hverandre med solcelleanlegget som har en forventet årsproduksjon på mer enn 770 000 kWh Foto: Armin Jadidi

– Vi dekker investeringskostnaden gjennom en ny forretningsmodell, som skal gjøre det enklere for borettslag og næringsbygg å få tilgang på solenergi uten finansiering. 

– Dette er det første prosjektet vi gjennomfører med et næringsbygg. Enkelt forklart skal vi eie og drifte solanlegget, og selge den fornybare energien til Sirkulærparken, som får en rimeligere pris enn i spotmarkedet. Dette er en vinn-vinn-situasjon. 

Det er Obos og Hafslund som eier Enny. Selskapet, som har åtte ansatte, hjelper borettslag og næringsbygg med planlegging, installasjon, drift og finansiering av solceller. 

Sol på tanken

Daglig leder Tom Wilhelmsen i Sirkulærparken er fornøyd med avtalen. 

– Den sikrer oss solenergi uten at vi legger en krone på bordet. Dette hadde vi ikke klart med egne midler. De siste årene har vi investert flere hundre millioner kroner i bærekraftige og sirkulære løsninger, som et høyteknologisk resirkuleringsanlegg og 19 elektriske lastebiler. 

Wilhemsen er gründer og eier av selskapene på næringsområdet. Dette gjelder transportselskapet Tom Wilhelmsen AS og gjenvinningsselskapet Massebalanse Norge som årlig sorterer, vasker og renser 350 000 tonn forurensede jordmasser. 

– Solenergien skal lade de elektriske lastebilene, og gi strøm til renseanlegget. Satsingen er et viktig steg mot å bli klimanøytral. 

Borkenhagen sier dette er spennende. 

– At de bærekraftige og sirkulære selskapene som holder til på næringsområdet skal bruke solstrøm, gjør dette til et spennende og fremtidsrettet prosjekt. 

Større tempo

– Vi håper avtalen er starten på en mer offensiv utbygging av solenergi i Norge. Målsettingen til Stortinget er at det skal bygges åtte TWh solenergi innen 2030. Dette går ikke raskt nok. Vår løsning er et godt eksempel på hvordan smart finansiering kan øke tempoet.   

Wilhelmsen sier at flere forhold må være på plass for at det skal være lønnsomt for Enny å investere i solceller.  

– Blant annet store egnede areal til panelene, samtidig som energibehovet må være stort. 

– Det er det hos oss. Slik er det garantert også for andre. Forholdene ligger spesielt godt til rette for avfall-, gjenvinnings- og produksjonsnæring. Hittil i år har vi brukt nesten 800 000 kWh. 

Konkurransefortrinn

– Solsatsingen blir et konkurransefortrinn for oss. 

– Vi skal dokumentere at de elektriske lastebilene kjører på egenprodusert solenergi. Det ser bedre ut i offentlige anbud enn om vi hadde ladet lastebilene med strøm fra nettet. 

Les mer om følgende emner: