Fartsfylt trekkplaster

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Fartsfylt trekkplaster

Tverrfaglig samarbeid er stikkordet for NTNU-studentene Håkon Liverud, Ingrid Risvik og deres medstudenter når de bygger elektriske Formel 1-biler. Tjue fag er representert i prosjektet.

Inspirerende og lærerikt å bygge elektrisk Formel 1, synes NTNU-studentene Håkon Liverud og Ingrid Risvik Foto: Laila Sandvold Macdonald

De to studentene Elmagasinet møter på Eliaden 2022 representerer noe av den bredden. Mens Liverud går andre året på elektronisk system design, er Risvik i gang med tredje året på økonomi. Begge studiene er femårige.

– Prosjektet er initiert av studentene selv. NTNU bidrar med finansiell støtte, kontor og verksted, forteller Liverud.

De to har vært involvert i byggingen av to biler. Bilen de har med på Eliaden har høy racerbil-standard. Akselerasjonen er 0-100 km på to sekunder. Det er mulig med en 20 kW elmotor på hvert hjul. Bilen veier 162 kg.

Tiende best i verden

Målsettingen med bilbyggingen er å delta i Formel Student, en internasjonal konkurranse der flere hundre studentlag stiller. NTNU-laget er tiende best i verden. NTNU-prosjektet har egne førere, som har brukt ett år på å lære seg å mestre bilen.

– Vi har arbeidet med denne bilen siden september i fjor, forteller Liverud.

– Den skal kunne kjøres både manuelt og autonomt. Vi håper å få testet den på manuell kjøring til helgen. Deretter er planen å teste den på autonom kjøring i løpet av de nærmeste ukene.

Fullt hele tiden

Hvordan har interessen vært på messen?

– Det har vært fullt av folk her hele tiden.

Hva er planen etter endte studier?

– Etter å ha deltatt på dette prosjektet har jeg lyst til å arbeide mer med teknologi, sier Risvik.

– Drømmen min er å satse på Formel 1, sier Liverud

Les mer om følgende emner: