Fikk energismartpris

Fra overrekkelsen av prisen Energismart 2025 til Kongsberg Kommunale Eiendom. Fra venstre Linda Ørstavik Öberg fra Huseierne, Morten Gulbrandsen, Frank Abelsen og Vegar Omholt fra Kongsberg Kommunale Eiendom og Tore Strandskog fra NHO Elektro Foto: Linn Kise/EFO
Fikk energismartpris
Gjennom systematisk arbeid er energiforbruket i kommunale bygg redusert, samtidig som det er satset på lokal energiproduksjon og lagring. Med solceller, bergvarme, hydrogenlagring og avanserte styringssystemer har KKE vist hvordan teknologi kan brukes til å skape smartere og mer energieffektive bygg.
Bygningene er også koblet til balansemarkedet, som gjør det mulig å styre energibruken mer fleksibelt. Dette bidrar både til lavere energikostnader, og en mer stabil strømforsyning.
Energipositive
– Kongsberg Kommunale Eiendom viser hvordan kommuner kan gå fra å være passive brukere til å bli en aktiv del av løsningen. De inspirerer hele bransjen, sier juryen, som spesielt trekker frem fremtidsplanene om at alle byggene skal bli energipositive. Det betyr at de skal produsere mer energi enn de bruker.
– KKE har vist at energiomstillingen er gjennomførbar. Med å kombinere teknologi, vilje og tydelige mål setter de en ny standard for hva kommunale bygg kan være. Mens andre diskuterer fremtidens løsninger, har de begynt å realisere dem.
75 prosent reduksjon
Daglig leder Annette Finnerud i Kongsberg Kommunale Eiendom gleder seg over at det de gjør blir lagt merke til.
– Vi arbeider systematisk med energieffektiviseringstiltak. De siste 20 årene er strømforbruket redusert med nesten 75 prosent. I fjor kom også effekten av solcellene vi installert i 2023, med en inntekt fra energiproduksjonen på 1,4 millioner kroner. Vår egenandel i dette prosjektet ble nesten tjent inn det første produksjonsåret.
– I år ferdigstiller vi også energitiltakene på Wennersborg skole. Energieffektivisering og egen energiproduksjon er viktige elementer i eiendomsstrategien vår.
Møteplass for fremtidens løsninger
Energismart 2025, som ble arrangert av NHO Elektro, NBBL, NOVAP, Huseierne og Elektroforeningen, satte søkelyset på hvordan energieffektivisering, lokal energiproduksjon og forbrukerfleksibilitet kan bidra til et mer bærekraftig energisystem.
Her diskuterte aktører fra hele verdikjeden hvordan politiske rammevilkår, markedstrender og teknologi kan forme morgendagens energiløsninger.