Fikk forbedringsforslag fra 60 elinstallatører

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Fikk forbedringsforslag fra 60 elinstallatører

– Målsettingen har vært å utvikle det beste boligskapet, sier Øyvind Heløy, nordisk produktsjef for sikringsskap og tavler i Eaton.

UTVIKLINGSSAMARBEID. I samarbeid med norske elektrofagfolk har Øyvind Heløy (t.v.) og Steffen-André Skurdal i Eaton videreutviklet sine boligskap, blant annet med trinnløs justering Foto: Fredrik Saltbones

Sammen med kollega Steffen-André Skurdal og et internasjonalt team har han brukt hundrevis av utviklings­timer på den nye skapserien G2. 

Med mange års erfaring som tavlebygger, hadde Heløy en del indikasjoner på hvor skoen trykker.  

– Vi gikk grundig til verks. I samarbeid med salgsavdelingen tok vi kontakt med kundene for å høre hva som måtte forbedres. På kort tid fikk vi mer enn 50 konkrete forbedringspunkter. Dette gjaldt spesielt dybdejustering og færre montasjeskruer. 

– Vi er stolte av at vi på ulike måter har implementert alle forbedringspunktene. Noen prototyper ble installert og testet hos kundene. Dette resulterte i enda noen forbedringspunkter, som er tatt med i den siste versjonen. 

Trinnløs justering

Daglig leder Vegard Jelstad i Krøderen Elektro forteller at Eaton fikk beskjed om at tradisjonelle boligskap ikke har nok plass til stikkontakter, jordskinner og kabler fra baksiden.  

– Dette er justert med G2-skapet. Dessuten er den trinnløse justeringen helt konge. Vi synes det er bra at leverandørene bruker oss i produktutviklingen. Det er vi som kjenner hvor skoen trykker. 

Også Heløy fremhever den trinnløse dybdejusteringen.  

– Skapene monteres som en veggboks rett i stenderne før veggplaten blir montert, uten at montørene trenger å tenke på dybdemålet på veggen. Eksempelvis om snekkeren plutselig har lagt dobbelt gips på veggen. Er det noe som er dyrt, er det å rette håndverkerfeil. 

– Når skapet er på plass mellom stenderne, løsnes innfestingsmekanismen. Dermed kan skapbunnen trinnløst justeres slik at den flukter veggen. Det er også kuttet kraftig ned på antall montasjeskruer. De sitter fast i rammen, slik at de ikke blir borte når skapet skal festes. 

– Den nye innfestingsmetoden kutter kraftig ned på montasjetiden, samtidig som det er mye enklere å sette det opp. Én person monterer det alene. Vanlige skap krever to.  

Ikke siste gangen

Heløy fremhever også at skapene er tilpasset alt fra små leiligheter til store eneboliger. Spesielt fra elinstallatører som arbeider med de største boligene har det vært god respons på at skapene rommer mange kurser. 

– De største har plass til inntil 96 moduler, i tillegg til ekom-felt og at det er lagt opp til flere rørinnganger. Dessuten er montasjeplaten i skapet byttet fra stål til plast. Fordelene er bedre signalstyrke, fire ganger så rask monteringstid og lettere totalvekt. 

– Det er første gang vi gjør en så grundig undersøkelse i forbindelse med videreutvikling av et produkt for norske forhold. Dette skal vi gjøre mer av.  

Les mer om følgende emner: