Fikk overtredelsesgebyr på 250 000 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Fikk overtredelsesgebyr på 250 000 

Direktoratet for samfunns­sikkerhet og beredskap (DSB) har gitt et enkeltmannsforetak i Ålesund et overtredelsesgebyr på 250 000 kroner for grove og gjentatte brudd på “Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjons­krav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og utstyr” (Fek).

Direktoratet for samfunns­sikkerhet og beredskap (DSB) har gitt et enkeltmannsforetak i Ålesund et overtredelsesgebyr på 250 000 kroner for grove og gjentatte brudd på “Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjons­krav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og utstyr” (Fek).

Dette er blant de høyeste gebyrene som er gitt i slike saker. 

Foretaket har utført arbeid på elektriske installasjoner uten å være registrert i Elvirksomhetsregisteret, og heller ikke oppfylt kravet om å bruke kvalifisert personell. Den 67-årige eieren har nå lagt ned virksomheten.  

Denne saken begynte å rulle da DLE i nettselskapet Linja gjennomførte en revisjon i januar i fjor. Her kom det frem at eieren, som har fagbrev som elektriker Gr. L, ikke har kvalifikasjoner i henhold til §7 i Fek. Foretaket har utført oppdrag både for selskaper og privatkunder. På revisjonen presiserte DLE at alt arbeid knyttet til elektriske anlegg måtte opphøre umiddelbart. 

Kontrollert mer enn 100 anlegg

For å synliggjøre omfanget av virksomheten har foretaket sendt kopi av regnskaper for 2021 og 2022, som viser en omsetning på drøyt 1,5 millioner kroner. Her er det blant annet lagt mye varmekaber. I flere installasjoner var det også byttet termostater på eksisterende kabler. 

Etter revisjonen har DLE kontrollert drøyt 100 elektriske anlegg som er utført av foretaket. Her ble det avdekket avvik som manglende jordfeilbrytere på bad der det var utført ny installasjon/endring, og feil moment på tilkoblinger på samleskinner. Det er heller ikke fremlagt samsvarserklæring, eller annen relevant dokumentasjon på installasjonsarbeidet. 

Plikter å følge regelverket

For å oppfylle kravet i § 7 i Fek hevder foretaket at det inngikk et samarbeid med en kvalifisert elinstallatør, som skulle være faglig ansvarlig og føre tilsyn med arbeidet som ble utført. Ut fra dialogen med Linja sier eieren at han fikk forståelsen av at dette kunne oppfylle kvalifikasjonskravene. Foretaket, som senere ble kjent med at faglig ansvarlig måtte være ansatt i virksomheten, argumenterte med at dialogen med kvalifisert elinstallatør viste at intensjonen var å oppfylle kravet om faglig ansvarlig og tilpasse driften etter dette. 

Gjennom saksbehandlingen har DLE i Linja lagt frem skriftlig dokumentasjon som viser at dette samarbeidet aldri ble inngått. 

I begrunnelsen for overtredelsesgebyret skriver DSB at den som skal drive næring i elektrofaget plikter å sette seg inn i regelverket. Her er Fek en sentral forskrift. Det skal adskillig til for at en virksomhet kan påberope seg unnskyldelig rettsvillfarelse som grunn til ikke å oppfylle kravene i forskriften. DSB legger til grunn at virksomheten i denne saken har utført arbeid på elektriske anlegg uten å oppfylle kravene i §3 og §5 i Fek. Kriteriene for ileggelse av overtredelsesgebyr i henhold til § 15 er da til stede.  

– For å avdekke ulovlig virksomhet har vi startet et arbeid med å forsøke å etablere Fair Play bygg i Møre og Romsdal, sier regionsjef Øyvind Myhra i NHO Elektro Møre og Romsdal

Ikke akseptert

– Å avdekke ulovlig virksomhet er høyt prioritert. Her arbeider vi systematisk, og følger opp alle tips. Overtredelsesgebyret på 250 000 kroner i denne saken er et tydelig signal til useriøse aktører om at slik virksomhet ikke er akseptert, sier DLE-ingeniør Lasse Sunde i Linja. 

– Også i fjor ble det gitt overtredelsesgebyr i en lignende sak i vårt område. Selv om denne hadde mindre kompleksitet og omfang, er disse like viktige å avdekke. Taperne i slike saker er kundene som har elektriske anlegg som kan være store brannfeller uten at de er klare over det. 

– For å lykkes med dette arbeidet er vi avhengige av godt samarbeid med både DSB, elektrobransjen og etater som Arbeidstilsynet, skatteetaten og politiet. Blant annet ønsker vi tips fra elinstallatører når de ser installasjonsarbeid som kan være ulovlig virksomhet. 

– Vi er opptatt av at både privatpersoner og selskaper skal være trygge på at de bruker aktører som driver lovlig. Her er det viktig å sjekke Elvirksomhetsregisteret.  

Fair Play bygg i Møre og Romsdal

Regionsjef Øyvind Myhra i NHO Elektro Møre og Romsdal roser Linja for arbeidet de gjør med å avdekke ulovlig virksomhet.  

– I tillegg til økt elsikkerhet bidrar dette også til å sikre like konkurransevilkår for medlemsbedriftene, som vi oppfordrer til å tipse DLE om slike saker. I arbeidet med å avsløre useriøse aktører er Fair Play bygg en viktig aktør. I områdene de opererer er det større oppmerksomhet på økonomisk kriminalitet.  

– Sammen med flere arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner (blant andre El og IT Forbundet) har vi startet et arbeid for å forsøke å etablere Fair Play bygg i Møre og Romsdal. Dette kan bli en ressurs for DLE og andre tilsynsmyndigheter i vårt område. 

Les mer om følgende emner: