Fire av ti skal ansette i tredje kvartal 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Fire av ti skal ansette i tredje kvartal 

– Til tross for usikkerhet og høyere renter er det rekordhøy optimisme i norsk næringsliv. Det viser vår siste arbeidsundersøkelse for tredje kvartal i år. Flere og flere selskaper finner ikke kompetansen de trenger, sier konserndirektør Sølvi Spilde Monsen i Manpower Norge.

- Fire av ti selskaper i Norge skal ansette flere, sier konserndirektør Sølvi Spilde Monsen i Manpower Norge

– I tredje kvartal i år forventer 41 prosent av selskapene å ansette flere, mens 15 prosent skal redusere. Dette gir en netto bemanningsøkning på 26 prosent. Selv om dette er fem prosent mindre enn i andre kvartal, er det fortsatt rekordhøyt. 

– Det er en særlig vridning mot teknisk kompetanse. Yrker som tidligere hadde manuelle arbeidsprosesser, er blitt høyteknologiske. 

Redusert aktivitet i bygg og anlegg 

 – Tallene viser en tilbakegang for industri og materialer. Dette gjelder også bygg- og anleggsbransjen, der det den siste tiden har vært redusert aktivitet. På sikt tror vi etterspørselen skal opp. For å bygge veier, nye boliger og gjennomføre det grønne skiftet trengs det flere folk. 

Økende kompetansebehov 

Monsen tror kompetansemangelen bli mer prekær. 

– Med tanke på at det blir stadig dyrere å drive business i Norge, blir selskapene mer kostnadsbevisste. Samtidig finner stadig færre kompetansen de trenger. Siden 2018 er det dobbelt så mange som sliter med dette. Selv under pandemien økte kompetansemangelen, selv om færre ville ansette. Denne utviklingen må tas på alvor. 

Les mer om følgende emner: