Fiskegarn blir brytere og stikkontakter

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Fiskegarn blir brytere og stikkontakter

– At vi lager elektromateriell av havplast er et første, lite steg mot en mer bærekraftig produksjon. Vi håper flere følger etter, sier markeds- og kommunikasjonssjef Marlene K. Haagensen i Elko.

HAVPLAST. Elko tilbyr elektromateriell laget av havplast. I første omgang gjelder dette svarte produkter i Elko Plus-serien Foto: Elko

– Med tanke på at vi har vært på det norske markedet i mer enn 75 år, synes vi det både er viktig og riktig at vi er først med å lage mer miljøvennlige produkter. 

– Andre næringer har tatt langt flere grep for å møte det økte behovet for bærekraft enn hva elektrobransjen gjør. Et sted må også vi starte. Derfor har vi tatt tak i en bestanddel av produktene våre som kan skiftes med resirkulert plast, uten at dette reduserer brannsikkerheten og andre krav som stilles til elektromateriellet. 

– Vi har også fjernet plast og lim fra emballasjen, slik at produktene kun blir levert pakket inn i brettet papp. 

640 000 tonn søppel

Haagensen forteller at Elko samarbeider med det globale selskapet DSM, som samler inn forlatte fiskegarn utenfor India.  

– At verdenshavene hvert år blir forsøplet med 640 000 tonn av dette er et enormt miljøproblem. 

– Det er den synlige delen av elektromateriellet når det er montert på veggen som blir erstattet med havplast. For å ivareta brannsikkerheten og produktkvaliteten blir det tilsatt noe glassfiber og annen resirkulert plast. I første omgang er det de svarte modellene i Elko Plus-serien som blir mer bærekraftige.  

– Ambisjonen er også å lage andre produkter i sortimentet vårt av havplast. Så lenge elektromateriellet i hovedsak er laget av resirkulerte fiskegarn i ulike farger, kan vi foreløpig ikke produsere dette i hvitt. 

Kan kombineres

– På avstand ser brytere, stikkontakter og rammer i havplast helt like ut som de svarte eksisterende Elko Plus-produktene. Boligeiere som pusser opp deler av huset eller leiligheten kan velge det miljøvennlige alternativet, i kombinasjon med komponenter i andre deler av boligen som ikke skal skiftes. I havplast-serien er det gravert inn et lite bølgesymbol nede til høyre på produktene. 

– Elinstallatører som er opptatt av bærekraft får nå muligheten til å velge miljøvennlig elektromateriell, som først og fremst er utviklet for nybygg, rehabilitering og oppussing. 

Les mer om følgende emner: