Flere nye solselskaper
Med økende etterspørsel etter solenergi, er det stadig flere selskaper som ser muligheter i dette markedet.
SATSER PÅ BORETTSLAG. - Solenergisatsingen vil redusere strømutgiftene for borettslag og sameier betydelig, sier Ingunn Andersen Randa, konserndirektør for forretningsutvikling i Obos og visekonsernsjef Martin Sleire Lundby i Hafslund
Dette gjelder blant annet Obos og Hafslund Ny Energi. Sammen etablerer de det nye selskapet Solway, som skal utvikle nye energiløsninger til næringsbygg og boligblokker. På lengre sikt er målsettingen hvert år å installere solceller som skal gi strøm til 10 000 leiligheter.
– Tak og fasader vil bidra til økt produksjon av fornybar energi, gjøre byggene mer miljøvennlige og redusere CO2-utslipp. Med et nedbetalt solcelleanlegg kan et mellomstort borettslag hvert år spare 150-200 000 kroner i strømutgifter. Det finnes flere gode, offentlige støtteordninger til slike installasjoner, blant annet fra Oslo kommune. Solway har løsninger som kan redusere etableringskostnadene ytterligere, sier Ingunn Andersen Randa, konserndirektør for forretningsutvikling i Obos.
– Planen er å få de første anleggene i drift i år. Dette er nødvendig i et marked som trenger rimeligere og grønnere energi.
Martin Sleire Lundby, visekonsernsjef i Hafslund og styreleder i Hafslund Ny Energi, har stor tro på at Solway kan skape gode løsninger som minimerer energibehovet og strømregningen.
– Samtidig bidrar vi til at Oslo og Norge når klimamålene sine.
Solcelleparker
Hafslund satser også på solcelleparker. Sammen med Magnora og Helios starter de et nytt selskap, der ambisjonen er å produsere 1 000 MW. Hafslund og Magnora skal eie 40 prosent hver, og Helios 20 prosent. Selskapet skal utvikle anlegg fra start til de er byggeklare. Her har Hafslund førsterett til å kjøpe prosjektene.
– Vi tror nye solenergiprosjekter bygges raskere enn vann- og vindkraftanlegg. Dette vil øke energiproduksjonen, og bidra til lavere kraftpriser til husholdninger og industrien i Norge, sier visekonsernsjef Martin Sleire Lundby i Hafslund, som fremhever at selskapet er en av Europas største og Norges nest største produsent av fornybar kraft.
Daglig leder Erik Sneve i Magnora sier at solenergi er et viktig bidrag til økt fornybar kraftproduksjon, uten klimagassutslipp og med et lavt økologisk fotavtrykk.
– Innen 2025 er målsettingen vår en utviklingsportefølje av fornybarprosjekter på 5 000 MW. Det nye solenergiselskapet skal bidra til dette.
Daglig leder Andreas Tunbjer i Helios er glad for å dele kompetanse og teknologi, og samarbeide med Hafslund og Magnora.
– Utviklingsporteføljen vår er på mer enn 40 prosjekter, med en samlet kapasitet på rundt 1 900 MW. Vi er også i gang med å bygge vår første solpark for en kunde i Västerås i Sverige.