Forbereder seg til yrkes-VM 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Forbereder seg til yrkes-VM 

Thomas Christensen fra EL Team Nord i Bodø og Ruben Åsheim fra Bravida i Bergen, som ble norgesmestere i henholdsvis elektrikerfaget og telekomfaget, er kvalifisert til yrkes-VM i Lyon i Frankrike.

Ruben Åsheim, elektriker og lærling i telekomfaget i Bravida i Bergen, forbereder seg til yrkes-VM i Frankrike der målsettingen er gull. Her er han i gang i NM Foto: Leif Martin Kirknes/FriFagbevegelse

Det blir noen intense trenings­måneder for mesterne før konkurransen starter i september i år. 

Begge tar med seg nyttige erfaringer fra NM, spesielt å mestre et skyhøyt tidspress. 

Christensen sier at han ikke skjønte hvor fort han måtte arbeide før konkurransen var halvferdig.  

– Da ble presset enda større, som var meget utfordrende. Derfor ble jeg ikke helt ferdig med programmeringen. I NM lærte jeg hvor viktig det er å arbeide raskt og effektivt. Det blir nyttig å ta med seg til VM. Før det skal jeg særlig øve på presis kanalkutting med rare vinkler, ta KNX-kurs, og øke kompetansen på Siemens Logo programmering. Selv om jeg får jeg fri til dette, skal jeg også bruke en del fritid. Det er nødvendig for å gjøre det best mulig. I VM er det mange sterke konkurrenter. 

– Jeg liker best å arbeide med feilsøking, smarthus, og utfordrende installasjoner med eksempelvis programmering av lys. Etter å ha vært i prosjektavdelingen siden jeg startet i EL Team Nord, arbeider jeg for tiden i serviceavdelingen. Her utfører vi blant annet forsikringsoppdrag og installasjoner i forbindelse med at boligeiere pusser opp.  

Før yrkes-VM skal elektriker Thomas Christensen i EL Team Nord i Bodø ta KNX-kurs, trene på kanal-kutting og øke kompetansen på programmering 
Foto: Fjellfrosk Media
 

Christensen forteller at han blir giret av å se et elektrisk anlegg ta form og bli ferdig.  

– Jeg trives i yrket. Planen er minst å ta en bachelor. Jeg tar også opp igjen fagene jeg trenger for å ha studiekompetanse når det blir aktuelt. 

– Jeg liker best å arbeide med feilsøking, smarthus, og utfordrende installasjoner med eksempelvis programmering av lys. Etter å ha vært i prosjektavdelingen siden jeg startet i EL Team Nord, arbeider jeg for tiden i serviceavdelingen. Her utfører vi blant annet forsikringsoppdrag og installasjoner i forbindelse med at boligeiere pusser opp.  

Pustemetoder

Også Åsheim merket tidspresset i NM.  

– Med mange arbeidsoppgaver ble det mye stress. Den første dagen rakk jeg ikke å terminere all dataen. I speedtesten i fibersveising var jeg nervøs og skalv. Her brukte jeg ulike pustemetoder og endte opp med å tygge på en strips, som hjalp.  

– Det vanskeligste var å være oppmerksom på seg selv, og ikke følge for mye med på konkurrentene. En erfaring fra NM er at jeg kan arbeide i et høyere tempo enn jeg trodde. Samtidig merket jeg at dette både var fysisk og mentalt utmattende. 

– Frem mot VM skal jeg studere tidligere VM-konkurranser, og bygge en «mock-up»-bås der jeg skal trene på oppgaver vi kan få i konkurransen. 

– Til NM fikk jeg bruke arbeidsplassen i Bergen til å trene. Jeg håper på samme opplegg til VM. Selv om jeg møter svært dyktige konkurrenter er målsettingen VM-gull. 

Liker naturfag

Åsheim er ansatt som elektriker i Bravida i Bergen, samtidig som han er lærling i telekomfaget.  

– Jeg valgte elektro på videregående fordi jeg likte naturfag på skolen. Da jeg lærte om grunnleggende elektronikk, skjønte jeg at dette var noe jeg virkelig kunne trives med.  

Han skryter av Bravida som lærebedrift.  

– Jeg får god oppfølging, blant annet med halvårlige lærlingesamtaler. Jeg trives på jobben. Derfor sa jeg nei til plass på elektroingeniørstudiet på Universitetet i Stavanger. Dette krasjer blant annet med fagprøven og VM. Planen er å ta videreutdanning senere. 

– Jeg trives best med å arbeide med industrianlegg, styreanlegg og IoT. Det siste året har det vært mest ANPR-kameraer, styringssystemer, OCR-anlegg, ladestasjoner, fiberinstallasjoner og feilsøking.  

Økt status på kvalitetsutdanning

Annet hvert år gjennomfører NHO Elektro NM for lærlinger i elektriker- og telekomfaget. Konkurransen inngår i yrkes-NM, som igjen er del av WorldSkills Norway, en ideell organisasjon som arbeider for å øke statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning.  

Blant medlemmene er Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner. Denne forankringen understreker at yrkesutdanning er høyt prioritert. 

NM-vinnerne treffer du på Eliaden hvor det blir NM-show med oppstart onsdag 29. mai!

Les mer om følgende emner: