Forsker på nye boformer

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Forsker på nye boformer

– På Vollebekk i Oslo skal beboere i 34 utleieleiligheter teste nye løsninger som skal hjelpe oss med å forme fremtidens boliger, sier daglig leder Ingemund Skålnes i Obos Living Lab

MER BÆREKRAFTIG BYGGEBRANSJE. Prosjektleder Ørjan Hurv (t.v.) og daglig leder Ingemund Skålnes i Obos Living Lab og Øystein Engebretsen, leder for smarthussatsingen til Eaton i Norge, vil flytte byggebransjen i en mer bærekraftig retning

– Her skal vi forske på hvordan ny teknologi, nye boformer og bedre bygging skal styrke livskvaliteten og flytte bransjen i en mer bærekraft retning.  

– Det er ikke kun teknologiinteresserte som flytter inn. Her er det folk i ulike livssituasjoner. De som bor her står i sentrum. Ikke teknologien. At vi gjør dette i et reelt bomiljø, gir oss mer realistiske og bedre tilbakemeldinger på løsningene de skal bruke. 

Bedre bo-opplevelser

En av samarbeidspartnerne i prosjektet er Eaton. De neste årene skal selskapet levere trådløs infrastruktur til flere Obos-prosjekter, både Storøykilen og Nansenløkka på Fornebu. 

– Det er en stor fjær i hatten å samarbeide med Obos. Vår trådløse teknologi er en del av den faste installasjonen i boligene i Obos Living Lab. Dette gjør det enkelt å styre blant annet varme, lys, solskjerming og tekniske apparater med brytere, sensorer og xComfort Bridge-appen, sier Øystein Engebretsen som leder smarthussatsingen til Eaton i Norge. 

– Teknologien hjelper boligeiere med å redusere energiforbruket og styrke bo-opplevelsen. De kan koble xComfort til alt fra tale­assistenter til robotstøvsugere og smarte ringeklokker. 

– Våre løsninger reduserer både installasjonstiden og avfall i byggeprosessen. Med trådløs teknologi er det ikke nødvendig å trekke kabler. Vi har utviklet et pre-konfigurasjonsverktøy, som sikrer en smidig byggeprosess og en forutsigbar leveranse for alle parter. Dette skal bidra til å gjøre smarthusteknologien til allemannseie. 

Elbillading med intelligent batteri

– Sammen med Obos skal vi også se på elsikkerheten og hvordan energilagringssystemer kan gjøre det mulig å lade elbiler. Manglende kapasitet i lokale strømnett gjør det problematisk for folk å lade flere steder i Norge. Istedenfor store oppgraderinger i strømnettet, kan batterier med styringsteknologi øke kapasiteten og legge til rette for elbillading, både langtidslading med AC-lader og hurtiglading med DC-lader.  

– Vi skal følge beboerne fra innflytting med basis smarthus-infrastruktur, til stegvise oppgraderinger av leilighetene. Det skal hjelpe oss med å utvikle enda bedre løsninger og brukeropplevelser.  

Fellesrom

Prosjektleder Ørjan Hurv i Obos Living Lab forteller at i første etasje er det fellesrom med innvendig hage, kjøkken og uterom i bakgården.  

– I andre etasje handler det om deling. Alle har egne private rom, mens kjøkken, hage og oppholdsrom er felles. I etasjen over er det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov.  

– I de tre øverste etasjene er det leiligheter med vanlige planløsninger. Her skal vi sammen med andre selskaper teste teknologiske løsninger og nye tjenester. 

Les mer om følgende emner: