Først i verden med nabolagsstrøm 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Først i verden med nabolagsstrøm 

Kun lovverket hindrer at bygg kan selge overskuddsstrøm til forbrukere i nabolaget. Et pilotprosjekt i Trondheim blir først i verden med å teste et system for slikt salg, skriver gemini.no.

I Trondheim blir det testet løsninger for hele Europa. Gjennom et stort batteri kan Clarion kongresshotell på Brattøra snart kjøpe strøm fra tre smartbygg i nabolaget Foto: Laila Sandvold Macdonald

Bydelen Brattøra har tre store bygg som alle produserer mer strøm enn de bruker selv. Dette gjelder Powerhouse, utdanningsinstitusjonen BI og Miljødirektoratet. De tre byggene har også varmepumpesystemer.  

Et steinkast unna ligger kongresshotellet Clarion og Pirbadet, som trenger energi til ulike tidspunkt. I testprosjektet skal disse to gjennom en stor batteribank kjøpe overskuddsstrøm fra de tre smartbyggene. Også flere andre nabolagskunder skal kobles til systemet. Dessuten kan elbussene som har ladestasjon på Brattøra lade med overskuddskraft, eller direkte fra solcellestrøm. 

Løsningene, som skal kunne brukes av andre byer i Europa, er utviklet i samarbeid mellom NTNU-forskere, næringslivet og kommunen. Det er Trønderenergi som arbeider med å etablere de lokale minimarkedene. 

Trondheim er en del av EU-fyrtårnprosjektet +CityxChange, som er ledet av NTNU. 

Les mer om følgende emner: