Fortsatt kreftfarlig asbest i bygninger 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Fortsatt kreftfarlig asbest i bygninger 

Nesten 40 år etter at helsefarlig og kreftfremkallende asbest ble forbudt å bruke i Norge, har de fleste kommuner fremdeles asbest i sin bygningsmasse.

Flertallet av norske kommuner gjørelite for å forebygge eksponering for asbest. Bildet viser en trappeoppgang der det er brukt asbstholdige materialer, asbestolux, i himlingen

En fersk rapport fra Arbeidstilsynet viser at de færreste har gjennomført kartlegging av stoffet. 

Rapporten oppsummerer dokumenttilsyn av 319 kommuner og sju fylkeskommuner i perioden 2018-2022. Den viser også at tre av fire kommuner ikke har gitt nødvendig informasjon og opplæring til vaktmestere og annet driftspersonell. 

– Mange arbeidstakere, spesielt unge og utenlandske, kan lite eller ikke noe om asbest. Dette er ikke pensum i alle videregående skoler for byggfag. Mange har aldri sett eksempler på asbestholdige materialer, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet. 

– Når asbest blir revet eller bearbeidet, vil det ofte frigjøres støv med ørsmå asbestfibre. Arbeidstakere som puster inn dette har økt risiko for spesielt å utvikle lungekreft og kreft i lungehinnen (mesoteliom). 

Les mer om følgende emner: