Frykter store mørketall

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Frykter store mørketall

Selv om HMS-fagsjef Eirik Remo i Nelfo ikke hatt fått noen henvendelser om pengespillavhengighet fra medlems­bedrifter, er han sikker på at dette er et problem.

Bilde av person som better på telefonen.

– Sannsynligvis er det store mørketall når det gjelder penge­spillavhengighet. Ta kontakt for hjelp snarest mulig, sier HMS-fagsjef Eirik Remo i Nelfo.

– Sannsynligvis er det store mørketall. Korona­pandemien gjør mange ekstra sårbare. 

– Folk er mer hjemme, samtidig som spillene er tilgjengelige på digitale plattformer. Det kan lett føre til at de som har hatt slike problemer før, havner utpå igjen og at flere nye utvikler spilleavhengighet. Her kjører spillselskapene på med reklamestunts. 

– At mange av de som utvikler avhengighet har en spenningssøkende personlighet, gjør spesielt idrettsfolk sårbare.

Kan ramme arbeidsgiver hardt

 – Også arbeidsgiver blir sterkt berørt når en ansatt utvikler spilleavhengighet. Det er tøft å se en god kollega forandre seg, og forstå at han har et alvorlig problem. Er den spilleavhengige elektriker medfører det ekstra risiko for bedriften. Den ansatte slurver kanskje mer, og gjør flere feil. Han er ikke konsentrert om jobben. Tenker kun på hvordan tapet sist natt skal dekkes. Alt blir et pengejag. I verste fall kan det oppstå uheldige hendelser, som setter bedriften i et dårlig lys. 

– Hvordan kan bedriftene forebygge dette?

– De må følge med. Om ansatte stadig kommer for sent på jobb og begynner å slurve og gjøre feil, bør det ringe noen bjeller. Jevnlig dialog er viktig for å fange opp slik oppførsel.

– Hvor mye ansvar skal bedriftene ta?

– Det er veldig individuelt hvordan de takler dette. Mens noen vil si opp den ansatte snarest mulig, gir andre støtte og hjelp for å få komme ut av avhengigheten. Bedriften bør støtte den dette gjelder. Dette vi gi en svært lojal medarbeider. 

Akan-app

 – Kan Nelfo hjelpe med slike problemer?

– Vi kan veilede, og eventuelt vise dem videre til Akan for videre bistand. Akan har svært dyktige ansatte, som har spesialisert seg på dette området.

– Jeg anbefaler bedriftene å laste ned Akan-appen. Den gir punkt for punkt tips om hvordan en slik situasjon kan håndteres. Første tips er å vinne tid. Er det mistanke om at en ansatt har et avhengighetsproblem, send vedkommende hjem fra jobb. Bruk resten av dagen til å søke hjelp. På denne måten kjøper bedriften seg tid, slik at problemet kan håndteres på en profesjonell måte.

– Den beste løsningen er en rus- og avhengighetspolicy. Med et slikt verktøy kan ledelsen ligge i forkant når slike problemer dukker opp. 

Ta dialogen

 – Det viktigste er å kontakte Nelfo eller Akan tidligst mulig. Ikke vent til det er full krise. Jo tidligere slike problemer blir tatt tak i, desto enklere og raskere kan de løses.

– Ta dialogen med den ansatte, også om det er tvil. Det er avgjørende.

Les mer om følgende emner: