Full prispott for Nidarosdomen 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Full prispott for Nidarosdomen 

NTE Elektro i Trondheim har en referanseliste mange kan misunne dem. Etter at selskapet installerte ny belysning i Nidarosdomen har kirken fått tre lysdesign-priser.

KATEDRALSTEMNING. Korbueveggen mot Steinmeyerorgelet er lyssatt med 38 smalstrålende spotter, hver med sin funksjon Foto: Tomasz Majewski

– Vi er stolte og lettet over resultatet. I et slikt bygg, med kulturminneskatter og tusen års håndverkstradisjon, vil vi gjøre en så bra jobb som overhodet mulig. Det har vært spennende å utforske Nidarosdomen slik de fleste andre ikke får lov til, sier prosjektleder Espen Remen Sæther i et intervju på hjemmesiden til NTE. 

1 600 LED-armaturer

Elektrikerne som utførte installasjonen får skryt av Erik Selmer, som har designet lysløsningen. 

– De var dedikerte, og gjorde nesten ikke feil. Det er godt gjort med så mange armaturer. 

Prosjektet omfattet alt fra fjerning av de gamle 60-talls halogenlyskasterne og full utskifting i sikringsskapene, til trekking av flere mil med kabel og installasjon av mer enn 1 600 nye LED-armaturer. Dette var ikke en jobb for folk med høydeskrekk.  

Tre lysdesign-priser

I november i fjor fikk prosjektet Norsk Lyspris for innendørsprosjekter. Året etter fikk kirkebelysningen også IALD Award of Exellence. Kun ett annet norsk lysprosjekt har vunnet denne prisen siden den ble etablert i 1983. Det er kunstmuseet The Twist på Kistefos. 

– En IALD Award er det gjeveste vi kan få, sa Selmer til NTB den gangen.  

– Det var et imponerende nivå på de 200 prosjektene vi konkurrerte mot fra hele verden. 

I september i år fikk prosjektet Nordisk Lyspris. Juryen er full av lovord.  

– Dette er en overbevisende utførelse i en bygning der enkle feil fort kunne bli veldig tydelige. Prosjektet viser en detaljert omtanke for arkitekturen. Både med tanke på rom, materiell, funksjon, kultur og spirituell verdi. Kombinasjonen av kaldt og varmt lys fremhever romfølelsen. 

Internasjonalt ikon-nivå

Juryen synes også at det nye eksepsjonelle lysutrykket i Nidarosdomen har tatt katedralen til et internasjonalt ikon-nivå. 

– Det er utrolig gøy at vi har gjort rent bord med alle tre prisene, sier Selmer til NTB.  

– Viktigere enn å få priser, er at befolkningen i Trondheim kan være stolte over å ha et fint lys i Nidarosdomen. Mange gode prosjekter var nominert til Nordisk Lyspris. Jeg tror Nidarosdomen vant fordi vi har klart å fremheve arkitektur og detaljer i kirken, samtidig som den sakrale stemningen i kirkerommet er formidlet. 

Les mer om følgende emner: