Gir lysarmaturene nytt liv

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Gir lysarmaturene nytt liv

– Bærekraft, gjenvinning og resirkulering er deler i en komplett sirkulærøkonomi, sier Birger Holo, Teknisk direktør PBS i Glamox, som leverer belysningsprodukter til det profesjonelle byggemarkedet i Norge og Europa.

SIRKULARITET. - Produksjonen vår er basert på mest mulig sirkularitet. Dette skal vi bli enda bedre på, sier Birger Holo, Teknisk direktør PBS i Glamox. Foto: Glamox

– På dette området er det økende interesse og bevissthet. Her i landet, som i resten av Europa, blir sirkularitet og resirkulering finansiert med miljøgebyrer. Renas er vår partner for å håndtere vårt produsentansvar.

– Vi har ikke direkte påvirkning på hvordan våre armaturer blir håndtert på slutten av levetiden. I produksjonen bruker vi i hovedsak stål, aluminium, plast og elektronikk som har relativ høy resirkulerbarhet.

– Aluminium og metall er greit å resirkulere. Hvor mye plast som kan gjenvinnes er mer variabelt. Vi bruker resirkulert aluminium på utvalgte produkter. Samtidig prøver vi å påvirke plastprodusentene til å bruke mer resirkulert plast. Problemet er at dette blant annet brukes mye i optikken, og deler som er viktig for lysteknikken i armaturene. Ikke all resirkulert plast er god nok til dette. Eksempelvis kompromisser vi ikke i forhold til energieffektivitet, fordi vi ønsker å bruke mer resirkulert plast i disse komponentene.

Bransjeutfordring
– Stort sett er det 20-30 år gamle lysarmaturer som blir gjenvunnet. I utviklingen av nye produkter stiller vi høyere krav enn det vi ser i gjenvinningstallene. Vi skal bli flinkere på sirkularitet.

– Det er også viktig at armaturer kan repareres og oppgraderes. Å gjøre det enkelt å komme til lyskilden og den elektroniske driveren, samtidig som de er utbyttbare, er en bransjeutfordring.

– Tidligere var denne utviklingen leverandørdrevet. Nå er den kundedrevet. Dette setter fart på utviklingen. Samtidig dytter blant annet sertifiseringssystemet Breeam sirkulariteten fremover. Dette er det stor oppmerksomhet på i Norge.

Sterke EU-direktiver
– Glamox har en tydelig bærekraftstrategi. Dette er blant annet viktig for utviklingen av selskapet og omdømmebyggingen. Vi får positive tilbakemeldinger på at vi leverer produkter i Norge, som er produsert her i landet. Resten blir i stor grad laget i Estland. Også disse kan sies å være relativt kortreiste. 

– Selv om Norge som nasjon scorer dårlig på sirkularitet, er bevisstheten økende. Det regulatoriske styrer i stor grad utviklingen. Det kommer spesielt sterke direktiver fra EU.

– Som selskap kan vi bidra til å øke kapasiteten. Med rekordhøye strømpriser er det spesielt økende interesse for energieffektivisering. Dette gjelder også blant grossister og leverandører. Også byggeiere ser dette, fordi det blir enklere å leie ut bærekraftige bygninger.

Må ikke se seg blind
– Moderne armaturer er svært resirkulerbare. 90 prosent av våre armaturer kan gå til materialgjenvinning, fem-seks prosent til energigjenvinning, og kanskje tre-fem prosent til fylling. Vi arbeider også for å få de siste prosentene over på materialgjenvinning.

– Dette handler dessuten om forretningsmodeller og forbrukeradferd, ikke kun produkter. Det vil skje mye på disse områdene. Å se seg helt blind på gjenvinning er dårlig sirkularitet. Om kunder velger å bytte en armatur med en levetid på 100 000 timer etter ti år, vraker de et produkt som fortsatt har mye levetid. Det er viktig at produktet blir brukt i hele levetiden.

Les mer om følgende emner: