Gode muligheter for solceller i nord

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Gode muligheter for solceller i nord

Energiselskapet Ishavskraft opplever stor interesse fra privatpersoner til å installere solcelleanlegg. Dette gjelder blant annet professor i medisin og tidligere rektor ved Universitetet i Tromsø, Helge Stalsberg.

Medisinprofessor Helge Stalsberg (t.v.) og Odin Foldvik Eikeland, doktorgradsstipendiat i fornybar energi ved UiT, foran huset der solcelleanlegget skal installeres Foto: Mikael Utsi

Han kan produsere rundt halvparten av sitt eget strømforbruk på rundt 32 000 kWt.

– En viktig faktor for investeringen er at Ishavskraft kjøper tilbake strøm jeg ikke bruker. Jeg er opptatt av at overskuddsstrømmen blir brukt. Et enkelt solcelleanlegg er en dråpe i havet for den globale energiomstillingen. Derfor er det viktig at så mange som mulig bidrar. Sammen kan vi danne en elv. Jeg går gjerne i front for å være med på å drive det grønne skiftet fremover og utvikle solenergimarkedet i Nord-Norge, sier Stalsberg.

Energiproduksjon døgnet rundt

Odin Foldvik Eikeland, som er doktorgradsstipendiat i fornybar energi ved Norges arktiske universitet (UiT), har en rådgivende stilling i Ishavskraft.

– Fremover kan det bli høyere strømpriser i perioder med stor belastning på strømnettet, som når folk eksempelvis lader elbiler og lager mat. Med solcellepaneler kan boligeiere bruke egen solenergi fremfor å kjøpe dyr strøm fra strømnettet.

Eikeland forteller at deres forskning og analyser viser at det er langt bedre muligheter enn mange tror til å produsere strøm fra solceller i Nord-Norge.

– Selv om det er lite energiproduksjon fra solcellepanelene i mørketiden, begynner det i mars måned å bli gode forhold. Da ligger det ofte snø på bakken, som fører til at sollyset blir reflektert opp mot solcellepanelene. Dette øker energiproduksjon. Om sommeren er det også en lengre periode med midnattssol, som kan gi muligheter for å produsere solstrøm døgnet rundt.

Solkart

Gunn Tove Bjerkan, markedssjef for privatmarkedet i Ishavskraft, gleder seg over den store interessen for solceller i Nord-Norge.

– På våre nettsider har vi et solkart der boligeierne kan sjekke egne solforhold. Vi tror mange blir overrasket over å se hvor store mulighetene er. Vi samarbeider med Solcellespesialisten om leveranser og installasjon av solcelleanleggene.

Les mer om følgende emner: