Grønt lys på byggeplassen 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Grønt lys på byggeplassen 

– Mange av våre oppdragsgivere krever fossilfrie byggeplasser. Her jakter vi på miljøsmarte løsninger, blant annet solcelle­drevet byggeplassbelysning. Selv om det er mange batteridrevne lysmaster på markedet, fant vi ingen med solcelle­paneler. Derfor laget vi vår egen, sier Arvid Engebretsen i AF Håndverk.

Aslak Solberg og Marius Engebretsen i Oslo Technical har vært med på utviklingen av den solcelledrevne byggeplassbelysningsløsningen

– Løsningen er en henger med lysmast, solcellepaneler og batteripakke. Vi har utarbeidet spesifikasjonene, mens et eksternt selskap har satt sammen løsningen. Produktet er også CE-merket. 

– Før jul i fjor kom fire hengere med ferdig rigget lysanlegg til hovedkontoret vårt på Bryn i Oslo. Vi er i gang med å teste løsningen. Fungerer den som planlagt er planen å tilby utleie og salg.  

– Hver henger har en lysmast med fire kraftige LED-armaturer, hver på 200 W. Batteripakken har en kapasitet på 4×200 Ah. Løsningen har også ladekontakt for tilkobling til en ekstern strømkilde og 240 V vekselstrøm.  

– På hengeren er det montert tre solcellepaneler, som sørger for å lade batteriene. Solcellepanelene er montert på skinner, slik at kan de felles inn under transport.  

– Om solcellene kan sørge for all strømproduksjon eller at lysanlegget må lades av en ekstern strømkilde, avhenger av lysforhold og hvor mange timer lysene står på. I den mørkeste tiden på året kan det være behov for å koble til ekstern strøm. Derfor er det lagt opp muligheter for normal lading.  

– Det er vårt datterselskap Oslo Technical som har utviklet  løsningen. De er ansvarlige for verktøy, utstyr og maskiner som blir brukt på tvers av selskapene i AF Håndverk.   

Skal halvere klimagassutslippet

Frode Magnussen, HMSK-leder i AF Gruppen, sier at de innen 2030 skal halvere klima­gassutslippet. 

– Her er bruk av fornybar energi på byggeplassene et sentralt element. Løsningen til AF Håndverk med solcelledrevet byggeplassbelysning er et godt eksempel på hvordan dette kan gjøres. 

Les mer om følgende emner: