Grønt skifte i SG

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Grønt skifte i SG

– Med RoSH-direktivet forbyr EU kvikksølvholdige produkter. Innen høsten i år blir det forbudt å produsere og importere T5-/T8-lysrør og kompaktlysrør.

Her har vi laget en brosjyre som informerer om konsekvensene av denne utfasingen, sier Vidar Kvernvold, KAM/salgsrepresentant for Viken og Innland i SG Armaturen.

TAR MILJØANSVAR. - Allerede i 2017 startet vi arbeidet med å fase ut lysstoffrør og lamper med kvikksølvinnhold, sier Vidar Kvernvold i SG Armaturen

– Samtidig som dette gir store miljøgevinster, kan moderne armaturer redusere energiforbruket med 50-80 prosent. Med dagens strømpriser er oppgraderte anlegg nedbetalt på mindre enn 12 måneder. Med billig strøm er det få i Norge som har investert i ny belysning og nye styringssystemer. Her er det et stort markedspotensial.   

Baklengs inn i fremtiden

– Belysningsleverandører som bygger opp lagre med T5- og T8-rør går baklengs inn i fremtiden. De tar ikke miljøgrep. Disse rørene har en virkningsgrad på 30-80 prosent. Å sette nye LED-rør i gamle armaturer er heller ikke bra. Godt brukte armaturer trenger også vedlikehold, der endestykker og drivere trekker mye strøm.  

Skreddersøm

– I verneverdige bygg er det krav om å beholde designarmaturer. Her skreddersyr vi ny innmat, tar EMC-test og lysmålinger, og gir ny garanti på armaturen.  

– Et annet alternativ er å bytte lampe mot lampe, som gir en besparelse på 40-70 prosent. Det beste er å beregne anlegget for å bestemme hvor mange nye moderne armaturer som trengs. Her er besparelsen på 50-90 prosent. 

– Mer enn ti år gamle lysanlegg er som regel utrangerte. Her bør eierne kontakte elinstallatør eller leverandør for å sette opp et TCO-regnskap over tiltak som bør iverksettes. Vi anbefaler å bytte gamle armaturer med nye. 

CO2-regnskap

– Med ny belysning får byggeiere et langt bedre miljøregnskap. I 2020 kom det krav om å energimerke næringsbygg. Både kommunale og fylkeskommunale selskaper og privat næringsliv blir stadig mer opptatt av energimerking, og at CO2-regnskapet oppfyller miljøkravene.

Egen bærekraftansvarlig

Kvernvold fremhever at SG faset ut lysstoffrør og lamper med kvikksølvinnhold da RoSH-direktivet kom i 2017.  

– Vi tok de siste LED-lysrørene ut av markedet i juni i fjor. Vi har også ansatt en bærekraftansvarlig, som skal sikre at våre mål på dette området blir fulgt. Samtidig er vi i gang med å installere solceller på lageret i Lillesand, som skal gjøre oss mer selvforsynte med energi. 

Les mer om følgende emner: