Gumpen Gruppen vant Årets Energismarte Bygg 2023!

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Gumpen Gruppen vant Årets Energismarte Bygg 2023!

– Tusen, tusen takk! Denne prisen er en stor inspirasjon til å fortsette arbeidet med bærekraft og energieffektive bygg.

Har bygd landets mest avanserte og bærekraftige bilskadesenter: Per Helge Gumpen, konsernsjef og Sondre Gumpen, prosjektleder mottar prisen for Årets Energismarte Bygg 2023. Foto: Linn Kise

Ordene tilhører Per Helge Gumpen, konsernsjef og bilforhandler for Gumpen Gruppen, som kunne motta den gjeve prisen Årets Energismarte Bygg 2023. Kåringen fant sted under middagen på Energismarte Bygg Konferansen 2024.

Gumpen Gruppen var nominert av OneCo for sitt svært teknisk avanserte og bærekraftige skade- og bilpleiesenter i Sørlandsparken, og knivet med Hausmanns Hus og Hotel Norge om førsteplassen.

Ville bygge landets mest avanserte bilskadeverksted

Da Gumpen Gruppen startet planleggingen av det 6 200 kvadratmeter store bygget, ville de bygge landets mest bærekraftige skadeverksted, og satte helt nye krav til energibruk, utslipp, luft og vann, avfallshåndtering og gode arbeidsforhold. OneCo ble valgt som totalteknisk leverandør.

På taket er det montert 2 500 kvadratmeter solcellepaneler, det er installert en batteribank på 180 kW, basert på gjenbruk av Nissan Leaf-batterier. Samspillet mellom strømproduksjon og lagring styres av avanserte styringssystemer som avgjør når solenergien forbrukes direkte og når den skal lagres i batteripakken eller selges til nettet.

Integrering av SD/EOS-anlegg, solcellepaneler og smart styring av oppvarming/ventilasjon har resultert i betydelige besparelser, inkludert gjenbruk av oppvarmet vaskevann og solcelle-drevne lysmaster og dagslysstyring av lys og temperatur for å skape et best mulig inneklima for de rundt 50 ansatte. Her er også fjernvarme, smarte elbilladere og overvannsfiltrering, samt at bygget er krydret med fysiske finurligheter som at de nylakkerte bilene kan dyttes sidelengs ut av tørkerom ved hjelp av gulvskinner for å isolere varmen.

Juryens uttalelse

Juryen har bestått av IEE-styret; Thomas Liland-Vik, daglig leder i KE Automasjon, Jill Klausen, COO i JM Hansen, Glen Møller, KAM i Glamox, og Jonas Normann, forretningsutvikler i Micro Matic, som uttaler følgende:

Vi ønsker å kåre prosjekter som kan være til inspirasjon for andre, både gjennom innovative nye løsninger, og ved smart bruk av kjent teknologi. Juryen har blant annet vurdert bærekraft, faktiske energibesparelser og energiresultat i forhold til investering.

Lokal energiproduksjon som bidrar til bygningens energibruk, er også vurdert.

Vinneren har tydelige uttalte ambisjoner for bærekraft, ikke bare for bygninger, men for de ansatte og hele virksomheten. De har gjennom flere år jobbet systematisk for å redusere eget energiforbruk, og virksomhetens belastning på miljøet. Vinneren har i 2023 blant annet investert i nytt styringssystem SE/ EOS, utvidet eksisterende solcelleinstallasjon på 8 nye bygninger, innført styring av oppvarming/ ventilasjon etter behov og kalender/vær prognoser. Og de har innført gjenbruk av oppvarmet vaskevann fra vaskehaller til ny vask. Samlet besparelse fra de startet sitt EOS arbeid har nå passert 2.500.000kWh pr 1/1-24.!

Vi gratulerer Gumpen Gruppen, ved administrerende direktør Per Helge Gumpen, som vinner av Energismarte Bygg 2023!

Les mer om følgende emner: