Har retrofit-produkter

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Har retrofit-produkter

– Med nye energilover fra EU er energi­merkingen endret. Den ­opprinnelige energiklasse A var plutselig ikke mest energieffektiv. Her har vi utviklet pro­dukter som halverer energi­forbruket. De oppfyller kravene i den nye energiklassen A EU innførte i september 2021, sier salgsdirektør Tord Chris­tensen i Signify.

Signify har LED-lyskilder som oppfyller kravene den nye energiklassen A EU innførte i september 2021

– Vi har retrofits som erstatter konvensjonelle lyskilder. Dette gjelder en lyspære med E27-sokkel, og LED-lysrør som kan brukes i armaturer med konvensjonelle T8-lysrør. I utgangspunktet kan begge settes inn i eksisterende lamper eller armaturer. Å få full effekt av T8-armaturen krever frakobling av forkoblingen. Å bytte gir stor forskjell i energiforbruket. Det nye T8-lysrøret har en lysstyrke på inntil 210 lm/W, og en levetid på 100 000 timer. 

– Det finnes alternativer for å bytte ut enkelt-lyskilder. Dette kan også gjøres med en til en-bytte, eller installere nye armaturer. Med styring kan teknologien brukes enda mer effektivt. De mest optimale løsningene kan redusere energiforbruket med 70-90 prosent.  

Elinstallatørene blir sterkt involvert

– Etter at mediene har omtalt RoHS-direktivet den siste tiden har interessen fra kommunene økt. Selv om flere har planer for utfasing, er nødvendigvis ikke finanseringen på plass. For tiden arbeider vi nærmest kontinuerlig med rådgivning og planleggingshjelp. Samtidig er det mange konvensjonelle anlegg det ikke blir gjort noe med.  

– Vi snakker også mye med elinstallatørene. De er oppdatert på det som skjer. Jeg tror de merker pågang fra kundene. Etterspørselen vil nok øke til høsten. Her kan det være lurt å tenke over at dette ikke er helt rett frem. De fleste elinstallatørene arbeider nok mest med installasjon av nye anlegg. Mange bør nok børste støvet av kunnskapen om forkoblinger, slik at de kan gjøre dette mest mulig effektivt. 

Les mer om følgende emner: