Hedret belysningsbransjen for nittende gang

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Hedret belysningsbransjen for nittende gang

Naturhistorisk Museum i Bergen, Farris­broen i Larvik, koblings­løsningen Vault tak og vegg, Sandvika-lykta, Stavanger lysplan og bachelor­oppgaven ”Nordisk lys og fargebruk i cellekontor” er vinnerne av Norsk Lyspris 2020.

Bilde av belysningen av Naturhistorisk Museum i Bergen

Ifølge juryen bidrar belysningen av Naturhistorisk Museum i Bergen til å fortelle historien om bygget og gjenstandene.

Den årlige prisen, som blir delt ut av Lyskultur, omfatter både lysdesign, produkter og lysinstallasjoner. I 2020 ble den delt ut for nittende gang.

Beste innendørsprosjekt

Juryen sier at belysningen i Naturhistorisk Museum er utsøkt utført og skreddersydd til et svært komplekst og detaljert utstillingsprosjekt, der belysningen til enhver tid bidrar til å fortelle historien om bygget og gjenstandene. 

– Belysningskonseptet er utviklet individuelt til hvert enkelt rom. Bruken av lys og skygge gjør gjenstandene levende. Noen av lyseffektene er også synlige utenfra, og gir fine skyggedannelser og blikkfang på utsiden. Belysningsprinsippet assosieres med dagslyset, der den almene belysningen er blålig og det direkte lyset mot objektene er varmere. Løsningen fremstår nyskapende, inspirerende og som et eksempel til etterfølgelse. 

Det er Frøland & Noss som har utført elektroinstallasjonen.

I denne klassen fikk?Amfi Moa Syd og nye Deichmanske Bibliotek i Oslo diplom. Elinstallatører her er henholdsvis Acel og OneCo.

Beste utendørsprosjekt

Juryen fastslår at belysningen av Farrisbroen er elegant utført.

– Den er basert på et overbevisende grep om omdannelse av en tredimensjonal form til et todimensjonalt uttrykk. Belysningen er solid og presist utført i et område med kompleks veigeometri med liten feilmargin. 

– God kontrast mellom kald belysning på yttersiden og de varme mellomrommene mellom søylene skaper også følelse av trygghet. Broen fremstår nesten som et selvlysende element og et tiltalende landemerke. Lysstyringen tar hensyn til omgivelsene med slukking om natten. 

Det er VVB Nordic og SET elektro som har utført elektroinstallasjonen.

I denne klassen fikk Karl Johans Gate 14 i Oslo og Bærum Kulturhus diplom, med henholdsvis EDA Elektro og AF gruppen som elinstallatører.

Beste tekniske løsning

Koblingsløsningen Vault tak og vegg til Ateljé Lyktan fikk prisen for beste produkt eller tekniske løsning.

Her sier juryen at koblingssystemet som introduseres med Vault tak og vegg gjør lysarmaturer til et legosett, som lett kan konfigureres til komplekse geometriske former. 

– Vault har en allsidighet som gjør den både innovativ og meget anvendelig. Systemet har en selvforklarende enkelhet med skalerbarhet og fleksibilitet, god funksjonalitet og praktisk innfesting. Her er det et stort potensial for å utvide byggesettet med et bredt utvalg armaturer som kan kobles til byggeklossene.

Klassiker

– En klassiker er født, sier juryen om Sandvika-lykta som fikk prisen for beste spesialdesignet produkt til prosjekt. Den er utviklet til Sandvika Elvepromenade av Hadeland Glassverk.

Juryen skriver at Bærum Kommune med Sandvika-lykta ser verdien lys- og materialkvalitet kan tilføre et byrom med tanke på atmosfære og identitet. 

– Her er det skapt en ny identitet med en vakker og nytenkende armaturserie. Belysningen animerer elvepromenaden, der det funklende lyset møter elvespeilet. Med en tidløs design basert på bruk av tredimensjonale rektangulære former kombinerer lykten det dekorative og vakre med funksjonell belysning. 

Det er Nettservice Ringerike som har utført elektroinstallasjonen.

Lærebok i lysplanlegging

Om Stavanger lysplan, som fikk prisen i åpen klassen, skriver juryen at den nærmest fremstår som en lærebok i lysplanlegging.

– Dette er et eksempel på en meget profesjonell utforming av en lysplan. Den analyserer og strukturerer et komplekst prosjektområde. Planen har fanget karakteren til bydelene i Stavanger sentrum i en lysplan, som peker ut en strategisk retning for belysningen i byen. Den fremstår nærmest som en lærebok. Planen viser hvordan det kan tenkes strategisk med lys og legge en plan som er stedsriktig, funksjonell og gjennomførbar. Stavanger lysplan er et godt eksempel til etterfølgelse.

Eksperimentstudie

Tuva Kristin Amundsen Bruun, Malene Borghild Helgeland og Vilde Halvorsen Skilbred fikk prisen i klassen Ung for bacheloroppgaven ”Nordisk lys og fargebruk i cellekontor”.

Juryen peker på at dette er en eksperimentstudie i belysning med søkelys på overflatefarger. 

– Undersøkelser av preferanser for og betydningen av fargen på veggen er et aktuelt og interessant tema. Farger på arbeidsplassen trenger lys, mens de igjen ”farger” lyset som blir interreflektert i rommet. Refleksjonsgraden av lyset i rommet er avhengig av fargevalget. Det er flott at lysdesignere inkluderer arkitektoniske elementer som vegger og tak i sine betraktninger. Ikke kun i form av refleksjonsfaktorer, men at de går i dybden på innvirkning av ulike farger og fargenyanser på dagslysbelysning og i forhold til krav i byggeforskrifter.

Les mer om følgende emner: