Henter milliarder til batterisatsing 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Henter milliarder til batterisatsing 

Det norske batteriselskapet Eco Stor, som er eid av Å Energi, henter milliarder fra internasjonale investorer for økt satsing i Tyskland.

Én av to batteriparker på 20 MW Eco Stor åpnet i Bayern i Tyskland i fjor. Prosjektet er utviklet i samarbeid med Kyon Energy og Verbund Foto: Kyon Energy

Selskapet utvikler, eier og drifter batteriinstallasjoner utplassert i kraftnettet i Norden og Tyskland.  

Vekstambisjonene støttes av X-Elio, et porteføljeselskap i verdens største investeringsfond på fornybar energi, kanadiske Brookfield Asset Management og Nature Infrastructure Capital, som investerer milliarder for å øke satsingen i Tyskland. Med nedsalget realiserer Å Energi verdier for noen hundre millioner kroner, samtidig som selskapet beholder en stor eierpost.  I Tyskland er det anslått at det trengs rundt 24 GW batterilagring innen 2037 for å stabilisere strømnettet i landet. Her har Eco Stor installert rundt 100 MWh. Tyskland er også Europas raskest voksende marked for batterilagring, fordi mer enn halvparten av elektrisiteten kommer fra vind og sol. Utviklingsporteføljen til Eco Stor i landet er på mer enn 6 GW. I fjor installerte selskapet også knapt 20 anlegg i det nordiske markedet

Nordens mest fremtidsrettede

– Med utgangspunkt i vannkraften har vi fått kunnskap om et fornybart kraftsystem. Vi kjenner verdien av lagring bedre enn de fleste i Europa. Det er det vi bygger videre på med batterier og teknologi, sier konsernsjef Steffen Syvertsen i Å Energi. 

– Vi skal bli Nordens mest fremtidsrettede konsern på fornybar energi. Det gjør vi med å ta tydelige markedsposisjoner i energiomstillingen. Dette er ikke mulig uten en stor satsing på lagring og optimalisering av energitjenester. 

Les mer om følgende emner: