Hett marked for energieffektivisering

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Hett marked for energieffektivisering

– Med rekordhøye strømpriser etterspør boligeiere produkter og løsninger som kan redusere strømregningen. Her er salgspotensialet stort, sier Aleksander Ødegård, som leder produktavdelingen i Micro Matic Norge.

Termostaten Microtemp MTC4 bidrar til å redusere energiforbruket i boliger

– Tommelfingerregelen er at rundt 60 prosent av energi­forbruket i en bolig går til oppvarming. Med enkle grep kan dette reduseres med 20-25 prosent. For en gjennomsnittsbolig tilsvarer dette rundt 2 000 kWh i året. Med dagens strømpriser er det tusenlapper å spare. 

– Nye termostater med dag- og nattsenking gir bedre kontroll over strømforbruket. For hver grad temperaturen blir senket reduseres forbruket med fem prosent. Å ha komforttemperatur hele døgnet er både svært energikrevende og ofte helt unødvendig.  

– Smarte termostater, som Microtemp MTC4 eller WiFi-termostaten MWD5, som regulerer varmen med trinnløs dag- og nattsenking for automatisk justering av temperaturen, vil for de aller fleste ha svært god effekt. 

– KNX sørger for at smarte produkter samarbeider. Med en kWh-måler i sikringsskapet kan det eksempelvis settes opp scenarier, der el-bilen ikke lader om strømforbruket i boligen når et bestemt nivå. 

– Produktene kan også «snakke sammen», slik at gulvvarmen ikke sprengfyrer samtidig som ventilasjonen går for fullt. 

Smartere lysstyring

– Med å bytte gamle halogenpærer og lysstoffrør med nye LED-pærer, eller installere smartere lysstyring kan strømforbruket reduseres. Her kan Astrodimmeren MM7692 med bluetooth-tilkobling programmeres slik at armaturene kun lyser når det trengs. 

– Med MicroDim ZB250 og Zigbee er det enkelt å lage en funksjonell og energieffektiv innendørs lysløsning, som styres med mobil, brytere eller stemmen. Mange vil også sette pris på scenariene som kan forhåndsprogrammeres, eksempelvis «Netflix-kveld i stua» eller en «slukk alt»-bryter ved inngangsdøren. 

Les mer om følgende emner: