Høyteknologisk insekthotell 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Høyteknologisk insekthotell 

Det høyteknologiske insekthotellet Tøyen Bee & Bee i Botanisk hage i Oslo er et samarbeidsprosjekt mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.

Insektforsker Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum er glad for den økende interessen for villbier og andre pollinerende insekter Foto: Dag Inge Danielsen/NHM

– Jeg har et brennende ønske om at flere skal lære om livssyklusen til insektene, hvordan vi kan ta vare på dem og hvorfor dette er viktig, sier insektforsker Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum (NHM).   

Med sensorer og kameraer samler hotellet data hele døgnet, samtidig som villbienes hemmelige liv kan live-streames til publikum og forskere. Pollinerende insekter er helt avgjørende for både naturen og matfatet vårt. En tredjedel av all maten bestøves direkte eller indirekte av pollinatorer. Her er bier blant artene som sliter mest.  

Datasky 

– Teknologien hjelper oss med å bedre forstå hvordan insektene lever, bor og oppfører seg. På denne måten kan vi lære mer om sammenhengene i naturen. Dette engasjerer også barn og unge og lærer dem om naturmangfold, sier adm. direktør Ole Petter Saxrud i Atea Norge. 

Adm. direktør Hans-Henrik Merckoll i IBM Norge forteller at selskapet er opptatt av konkrete bærekraftmål og resultater. 

– Med Tøyen Bee & Bee håper vi at vår sky- og analyseteknologi kan bidra til større innsikt i villbienes liv, og øke publikums nysgjerrighet og engasjement rundt biomangfold. 

Publikumsattraksjon 

Brit Lisa Skjelkvåle, museumsdirektør for Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, sier at insekthotellet blir en ny publikumsattraksjon i Botanisk hage. 

– Dette er et flott tilskudd til våre utstillinger og vår formidling. Det er ekstra morsomt at teknologien åpner opp for ny forskning uten at vi vet hva det vil føre til. Det er gull verdt for oss at publikum kan følge med på hvordan forskningen skjer. 

Les mer om følgende emner: