Hurtiglader fiskebåter i Lofoten

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Hurtiglader fiskebåter i Lofoten

Verdens første hurtigladeanlegg for fiskefartøy er åpnet i Ramberg havn i Lofoten. Landstrøm- og ladeinstallasjonen er utviklet og bygget av Plug Lofoten i samarbeid med Flakstad kommune.

- Vi håper hurtigladeanlegget i Ramberg blir en sikker og god løsning for den elektriske omstillingen for fiskeflåten, sier prosjektleder Hanne Grøn i Plug Lofoten Foto: Kristian Jensen

Anlegget har også fått støtte fra Grønn Plattform via forsknings- og utviklingsprosjektet Zerokyst, som skal utvikle og teste løsninger som kutter utslipp i sjømatnæringen.

– Sammen med Zerokyst har vi arbeidet på tvers med båtbyggere, tekniske maritime miljøer og fiskere for å lage en sikker og god løsning for den elektriske omstillingen for fiskeflåten, sier prosjektleder Hanne Grøn i Plug Lofoten.

– Pilotanlegget i Ramberg er første skritt på veien mot det vi håper skal bli mer tilgjengelig og sikker strøm i havnene langs kysten i Nord-Norge, sier direktør Maria Bos i Plug som er eid av Eviny. Sammen med Lofotkraft Muligheter står de bak Plug Lofoten, som har flere anlegg i Lofoten under planlegging.

Fisker Øystein Angelsen eier hybridfartøyet Angelsen Senior, som ofte ligger til kai i Ramberg.

– For fem år siden installere vi en batteripakke på 270 kWh for å bruke strøm i driftssituasjoner med lite energiforbruk, eksempelvis når vi ligger til kai for å levere fisk. Derfor er vi glade for at anlegget på Ramberg oppgraderes slik at vi får ladet batteriet raskere, og kan spare drivstoff og CO2-utslipp. 

Flakstad kommune har i mange år arbeidet aktivt med miljøtiltak.

– Vi skal være med å omstille oss til et samfunn der vekst og utvikling skjer innenfor naturen sine tålegrenser, sier ordfører Einar Benjaminsen.

Les mer om følgende emner: