I kulissene av “skyen”

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

I kulissene av “skyen”

– Alt folk gjør på mobilen eller PC-en skjer egentlig i store datasentre, mer kjent som “skyen”. Uten datasentrene hadde det ikke vært sosiale medier, netthandel eller mulig å strømme favorittfilmen, sier servicetekniker Kenneth Ellingsen i Schneider Electric.

Å arbeide med strøm krever stor oppmerksomhet på sikkerhet. Her kontroller servicetekniker Kenneth Ellingsen i Schneider Electric utstyret på et datasenter med fullt verneutstyr Foto: Schneider Electric/Eivind Taksrud

Han er med i et serviceteam, som reiser land og strand rundt for å sørge for at kritiske anlegg alltid er i drift.

– Det er fantastisk å oppleve så mye av Norge gjennom jobben. Datasentrene er ryggraden i vårt daglige liv. Uten dem er det veldig mye som ikke hadde fungert, inkludert samfunnskritiske funksjoner.

Ellingsen er ekspert på avbruddsfri strømforsyning (UPS). Oppstår det strømbrudd eller -svingninger kan UPS-en forsyne datasenteret med strøm, umiddelbart og uten avbrudd.

Actionfylte jobbreiser

– Det er ganske rått å få betalt for å ta helikopter eller suse av gårde med snøskuter på vei til jobb. Stedene vi reiser til kan ligge langt ute på vidda, eller på en fjelltopp. Ofte blir vi møtt av reinsdyr. På den siste turen til Svalbard ruslet bamsefar rundt i landsbyen uken etter at jeg var der. Jeg håper han ikke er like treg neste gang.

– Til tross for spennende og actionfylte opplevelser, er det aller beste ved arbeidsplassen gode kollegaer. Det er hovedgrunnen til at jeg har hatt denne jobben i mer enn åtte år. Samholdet er veldig godt.

– Å være servicetekniker på kritiske anlegg kan være utfordrende. Vi må være forberedt på å håndtere akutte situasjoner, og raskt løse problemer som kan oppstå når som helst på døgnet. Her er det fint å alltid kunne ringe en kollega, uansett om klokken er tre på natten. Det gir stor trygghet.

Kursing i Grenoble

– Det er en del tekniske utfordringer som må løses. Vi må stadig oppdatere oss på nye produkter. Dette skjer blant annet ved opplæringssenteret til Schneider Electric i Grenoble i Frankrike. Her møtes elektrofagfolk fra hele verden. Det er givende å diskutere faglige problemstillinger med en slik gruppe.

Sikkerhetsprosedyrer

Ellingsen fremhever at elektrisitet kan være farlig.

– Derfor følger vi innarbeidede sikkerhetsprosedyrer. Eksempelvis bruker vi alltid verneutstyr, som hjelm, hørselsvern og hansker. Dessuten er vi oppmerksomme på omgivelsene og potensielle farer som løse kabler, glatte gulv og trange arbeidsområder. Det er viktig å holde arbeidsområdet ryddig og organisert for å redusere risikoen for uhell.

– Oppstår det situasjoner der vi føler oss utrygge, avbryter vi arbeidet. Sikkerhet står alltid øverst på agendaen.

Les mer om følgende emner: