Installerer superdatamaskin til 220 millioner

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Installerer superdatamaskin til 220 millioner

– Med superdatamaskinen Olivia får norske forskere en teknologisk kraftpakke som vil akselerere utviklingen av KI og maskinlæring. Den kan også åpne for vitenskapelige gjennombrudd på områder, som helse-, hav-, og klimaforskning, sier Jenny Amundsen Ask, tjenesteleder for beregningstjenester i Sigma2.

SUPERDATAMASKIN. Våren 2025 skal superdatamaskinen Olivia installeres i Sigma2 sin datahall hos Lefdal Mine Datacenter. Den veier mindre enn halvparten, med en ytelse som er tre ganger større og 30 prosent lavere strømforbruk enn Betzy som for tiden er den kraftigste superdatamaskinen i Norge

– Med 304 av de mest avanserte GPU-ene på markedet, er beregningskapasiteten 17 ganger større enn hva som blir tilbudt nasjonalt i dag. Det er Hewlett-Packard Norge som skal levere maskinen, som koster 225 millioner kroner.  

Fra industri til teknologi

– I løpet av våren 2025 skal den installeres i Lefdal Mine Datacenter i Nordfjordeid på Vestlandet. Navnet Olivia er en referanse til mineralet olivin, som ble utvunnet i den gamle Lefdal-gruven, som er omgjort til et toppmoderne datasenter.  

– Installasjonen knytter sammen overgangen fra tradisjonell industri til avansert teknologi. Datasenteret er opptatt av bærekraftig energi og miljøvennlig drift, som er spesielt viktig for superdatamaskiner som bruker enormt mye strøm.  

– Superdatamaskiner blir stadig mindre i fysisk størrelse. Med teknologiske fremskritt på mikroprosessor- og chipteknologi, mer effektive kjølesystemer og optimalisering av arkitekturen er de også kraftigere og raskere.  

– Vi driver superdatamaskinene Betzy, Saga og Fram, som er i nasjonal tjeneste. Forskere fra hele landet kan bruke maskinene, uavhengig av hvilken forskningsinstitusjon de tilhører.  

– Olivia er betydelig mindre enn Betzy, som for tiden er Norges kraftigste maskin. Mens sistnevnte veier 30 tonn, er Olivia halvparten så tung, med en ytelse som er tre ganger større og 30 prosent lavere strømforbruk.  

Ikke nok regnekraft

– En ny rapport fra Forskningsrådet anbefaler å investere 2,6 milliarder kroner i tungregnekraft for forsking og KI de neste fem årene. Her blir det pekt på at generativ kunstig intelligens bidrar til enorm økning i behovet for tungregnekraft, og viktigheten av å ha superdatamaskiner i Norge for sikkerhet, beredskap og tilgang på nødvendig kompetanse.  

Daglig leder Gunnar Bøe i Sigma2 sier at det er avgjørende å sikre nok beregningskapasitet til forskingsmiljøene i akademia og industrien.  

– Vi skal sikre at Norge både holder tritt på dette området, og tar en ledende rolle for å sikre god infrastruktur. Selv om Olivia gir et betydelig løft, dekker den kun en liten del av behovet. Det haster med å investere i mer regnekraft for følge med på utviklingen. 

Utvikler e-infrastruktur i Norge

 Dette gjelder blant annet superdatamaskinene Betzy, Saga og Fram.  

Tjenestene blir levert i samarbeid med universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU. Samarbeidet heter NRIS (Norwegian research infrastructure services). 

Les mer om følgende emner: