Jordfeilautomater truer elsikkerheten

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Jordfeilautomater truer elsikkerheten

– På grunn av høyfrekvent støy fra elektronikk og energieffektive husholdnings­apparater er mange elektriske anlegg utsatt for jordfeil. Dette øker risikoen for elektrisk sjokk. I ytterste konsekvens også brann, sier Steffen André Skurdal, nordisk produktsjef for vern i Eaton.

BØR ERSTATTES. - Type A-jordfeil­automater bør så snart som mulig erstattes med type F-jordfeilautomater, sier Steffen André Skurdal, nordisk produktsjef for vern i Eaton

– Høyfrekvent støy er et begrep vi må bli kjent med etter hvert som husholdningsapparater blir stadig mer energieffektive. Både vaskemaskiner, induksjonstopper, LED-lys, varmepumper, ladere og datamaskiner har en-fase likerettere eller frekvensomformere som avgir slik støy og lekkasjestrøm. 

En trussel mot elsikkerheten hjemme

- At støyen skaper uregelmessigheter på det elektriske anlegget er i seg selv ikke en utfordring. Problemene oppstår når anlegget har konvensjonelle type A-jordfeilautomater, som er montert i de fleste elektriske anlegg. 

– Nettstøyen gjør at type A-jordfeilautomater ofte kutter strømmen når det ikke er behov for det. Enda verre løser de ikke ut når det er en reell jordfeil. Dette er en trussel mot elsikkerheten. 

Type F er fremtiden

– Med å installere jordfeilautomater som er immun mot høyfrekvent støy, reduseres risikoen for farlige feil ved jordfeil betydelig. Vår type F-jordfeilautomat har en utløsergrense for jordfeil som ikke påvirkes av frekvensstøy fra moderne, energieffektive apparater. 

– Type F-vern er bygget slik at det aksepterer strøm på høyere frekvenser. Det betyr at bryteren eliminerer utilsiktede utkoblinger, som i seg selv kan være plagsomt. Enda viktigere er det at den garantert kutter strømmen om det faktisk er jordfeil i det elektriske anlegget. 

Oppfyller nye krav

– Utviklingen av type F-jordfeilautomaten er et resultat av at type A-jordfeilautomaten ikke lenger holder følge med utviklingen på elektronikkområdet. Type A ble lansert som et minimums­krav i 2006, mens type F-jordfeilautomater oppfyller kravet i NEK 400 531.2.3.3 om riktig valg av jordfeilbeskyttelse for energieffektive apparater. 

– Med tanke på alle husholdnings­apparatene som gir ­høyfrekvent støy, råder jeg bransjen til å være opp­merksom på den økende risikoen for elektrosjokk, og i ytterste konsekvens økt brannfare.  

– Type A-jordfeilautomater, som lever på lånt tid, truer elsikkerheten. De bør så snart som mulig erstattes med type ­F-jordfeilautomater. 

Les mer om følgende emner: