Karbon-nøytral fabrikkdrift

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Karbon-nøytral fabrikkdrift

Ved ABB-fabrikken i Porvoo i Finland er det karbonnøytral drift. Det 6 600 m2 store anlegget, som produserer installasjonsprodukter som brytere, stikkontakter og bokser for boliger og næringsmarkedet i Norden, bruker 100 prosent fornybar energi.

ABB-fabrikken i Porvoo i Finland bruker 100 prosent fornybar energi

Med resirkulert plast som råstoff er karbonavtrykket redusert med ytterligere 106 tonn i året. På fabrikken kan ansatte og besøkende også lade elbiler med fornybar energi.

Fabrikken er en del av Mission to Zero-programmet. Dette er et konsept for ABB sitt arbeid for karbonnøytralitet både i egne og kundene sine anlegg. Programmet skal også bidra til å sikre bedre luftkvalitet og biologisk mangfold i samfunnet.

Med varmegjenvinning fra produksjonen, sesonglagring av varmeenergi, varmepumper og solcelleanlegg er det totale energiforbruket ved fabrikken redusert med 21 prosent.

Energibesparelser på 17,5 GWh

Innen 2030 skal ABB elektrifisere kjøretøyparken på mer enn 10 000 kjøretøy, og bruke 100 prosent fornybar elektrisitet. I 2021 økte andelen sertifisert grønn strøm og egenprodusert solenergi til 51 prosent, som er 31 prosent mer enn i 2020. I fjor gjennomførte selskapet mer enn 100 energieffektiviseringsprosjekter, med energibesparelser på 17,5 GWh.

Les mer om følgende emner: