Kø for å prøve promillebriller

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Kø for å prøve promillebriller

– Med promillebriller viste vi hvordan det kan føles å være full på jobb. Dette var det mange lærlinger og elektrikere som ville prøve på standen vår på Eliaden i år, sier seniorrådgiver Hasle Løchen i Akan.

Mange ville prøve promillebriller på standen til Akan Foto: Eirik Remo

– Med briller som skulle etterligne hvordan det er å ha 0,8-1,5 i promille, koblet de en ledning i en strømløs stikkontakt.

– “Dette er umulig“. “Jeg skal aldri dra på jobb når jeg er full“. “Jeg tror det er lettere om jeg lukker øya“. “Er’n full på jobb så kjører jeg han rett hjem“, var blant tilbakemeldingene vi fikk.

– Vi hadde gode samtaler om viktigheten av å være skjerpet på jobb, festkultur og å ta vare på hverandre. De fleste var reflekterte, fleipet ikke bort tematikken og tok budskapet vårt.

HMS-fagsjef Eirik Remo i Nelfo tror promillebrillene ga noen refleksjoner til de som prøvde.  

– I elektrobransjen er sikkerhet ekstra viktig. Strøm er en farlig vare. Å snakke om en bevisst holdning også mellom rus og arbeid er med på å forebygge hendelser. 

Jeg vil ha en sjef, ikke en kompis

Løchen sier at Eliaden er en viktig arena for å nå ut til de yngste i arbeidslivet.

– Vi er spesielt opptatte av at selskapene tar godt vare på lærlingene, som ofte faller mellom to stoler.

– Lærlinger tilpasser seg raskt bedriftskulturen. Derfor er det viktig at ledelsen er tydelig på hva som er greit og ikke med bruk av rusmidler og spill i jobbsammenheng. En lærling var klar på at han “vil ha en sjef, ikke en kompis“.

– Det er viktig at de ikke faller ut av arbeidslivet når de er i ferd med å komme inn i det. Også blant lærlinger er rus og psykiske problemer velkjent.

Les mer om følgende emner: