Kombinerer solceller, batterier og varmepumper

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Kombinerer solceller, batterier og varmepumper

– I havgapet i Øygarden utenfor Bergen har vi satt i drift solceller, intelligente batterier og avanserte bergvarmepumper. Osundet er trolig Norges mest energieffektive leilighetsprosjekt. Innflyttingen startet i desember i fjor, sier daglig leder Marie Therese Haukeland i Heldal Eiendom.

ENERGIEFFEKTIVE BOLIGER. Leilighets­prosjektet Osundet, som omfatter 22 boliger, kombinerer solceller, batterier og avanserte bergvarme­pumper. Heldal Eiendom har også fått 3,2 millioner kroner i Enova-støtte til utbyggingen Foto: Heldal Eiendom

– I prosjektet, som omfatter 22 leiligheter, tester vi fremtidsrettede løsninger som setter en ny standard for bærekraft og grønne løsninger. Vi har også fått 3,2 millioner kroner i støtte fra Enova. 

– Rundt 70 solcellepaneler kobles til intelligente batterier fra Eaton som lagrer og styrer energien, mens avanserte bergvarmepumper dekker 80-90 prosent av behovet for oppvarming og varmt tappevann. 

– Med tanke på at stadig flere ønsker å leve miljøvennlig, er det viktig at boligutviklere gjør smarte energiløsninger tilgjengelig for vanlige folk. Både unge og gamle har kjøpt leiligheter. Flere påpeker at de tekniske løsningene er spennende.  

Energilagring er fremtiden

Batteriløsningen som er plassert i et teknisk rom, veier rundt ett tonn. ­Lagringskapasiteten er på 100 kWh, med en effekt på 40 kW. Før batterianlegget kom til Osundet ble det brukt på en byggeplass i Bergen. 

– Dette viser allsidigheten og viktigheten av energilagring. På byggeplasser er det store energibehov. Her er det nyttig å bruke batterier i en midlertidig periode for å glatte ut energitoppene. Alternativet er ofte støyende og miljøfiendtlige dieselaggregater. Når byggingen er ferdig kan batteriene flyttes og gjøre nytte andre plasser, forklarer adm. direktør Jon Helsingeng i Eaton. 

Han roser Heldal Eiendom for å være fremoverlent. 

– Interessen for intelligent energilagring er økende. Heldal Eiendom tok tidlig tak i dette. Batterier sørger for at solstrømmen lagres, og utnyttes på best mulig måte. Blir det produsert mer solenergi enn beboerne trenger, kan solstrømmen selges til naboer. 

Solcelleanlegget, som er levert av Suno, har en estimert årlig produksjon på mer enn 17 000 kWh. Peak-effekten er på 23 kW. 

Helsingeng fremhever at energilagringssystemet kan kjøpe og lagre strøm når prisene er lave, kutte kostbare topper i energiforbruket, fungere som en reserve ved strømbrudd og bidra til at det lokale strømnettet er mer stabilt og robust. 

– Lagring av energi med intelligent styring har mange bruksområder, og gir gunstige effekter både for hver enkelt boligeier og samfunnet. Dette er fremtiden. 

«Gratis» avkjøling

I tillegg til solceller og avansert energilagring får beboerne fornybar energi fra tre energibrønner. Her har VVS-bedriftene Anders O. Grevstad og Tevas boret tre 220 meter dype energibrønner. 

– Varmepumpene gir tre-fire ganger så mye energi som varmepumpen selv bruker, forklarer Fred Ove Wiik i Anders O. Grevstad. 

– Vanligvis blir ikke slike varmepumper installert i boligprosjekter på Vestlandet. Varmepumpene gir også muligheten for «gratis» kjøling av leilighetene på varme sommerdager med å sirkulere kjølevesken ned i brønnene, selv om varmepumpen ikke går. 

– Rundt 97 prosent av varmepumpene i Norge er luft til luft. På Osundet er det avanserte energibrønner av typen væske-vann som dekker 80-90 prosent av behovet for oppvarming og varmt tappevann.  

Haukeland håper prosjektet vil inspirere og bidra til nyttig erfaring for andre boligutviklere. 

– Vi ønsker å flytte grenser og påvirke flere eiendomsselskaper til å tenke grønt. Teknologien og løsningene er her. 

Les mer om følgende emner: