Kunstig intelligens finner feil i elmotorer 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Kunstig intelligens finner feil i elmotorer 

Kunstig intelligens vil sannsynligvis spille en nøkkelrolle i feilsøk av elmotorer, skriver forskning.no.

- Overvåking og vedlikehold av elmotorer bør ikke gjøres etter fastsatte datoer, sier trainee Sveinung Attestog i Agder Energi Foto: Laila Sandvold Macdonald

Trainee Sveinung Attestog i Agder Energi arbeider med en doktorgrad om temaet. Han ser på hvordan det kan gjøres mer effektivt feilsøk på elektriske motorer og generatorer.  

Feil i en elmotor oppstår som regel ved feilbruk eller slitasje. Kortslutning er vanlig. For å oppdage dette tidlig, er det nødvendig å overvåke driften av motoren. I dag blir dette i stor grad bestemt av kalenderen. Utstyret blir sjekket når en regner med at det trenger vedlikehold eller utskifting. Atteskog og andre forskere arbeider med å finne løsninger som er uavhengige av kalenderen.  

– Løsninger som raskt kan avsløre slitasje og gjøre tiltak for å unngå havari. Jo tidligere feil blir oppdager, desto enklere blir det å justere den, sier Attestog. 

Maskin- og forsterkingslæring er aktuelt til dette. Den kunstige intelligensen blir kodet ,slik at den blir ekstra belønnet om den finner feil. Dermed legger den mer vekt på disse, og lærer å oppdage dem.   

Les mer om følgende emner: