Lagrer sola på gjenbrukte elbil-batterier 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Lagrer sola på gjenbrukte elbil-batterier 

– På garasjetaket har vi installert solceller som samspiller med et intelligent energilagringssystem fra Eaton. Det gjør at vi kan utnytte mer av egenprodusert solstrøm. Samtidig har vi energi om det blir strømbrudd, sier huseier Joakim Øvertungset i Holmestrand.

Batteripakken fra Eaton henger på garasjeveggen til Joachim Øvertungset i Holmestrand Foto: Pål Nordby

Energilagringssystemet er basert på gjenbrukte Nissan Leaf-batterier.  

– Dette er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi, og en løsning på hvordan eldre elbil-batterier kan utnyttes. Selv om kapasiteten er for lav til å fungere optimalt i en elbil, kan battericellene gjøre stor nytte i hjem og næringsbygg i kombinasjon med vår styringsteknologi, sier adm. direktør Jon Helsingeng i Eaton Norge. 

Tester teknologien

Øvertungset, som er elektrofag­ansvarlig på en av Equinor sine oljeplattformer, har også startet et selskap som prosjekterer og installerer solcelleanlegg med smarte batterier. 

– De som har solceller bør også ha et system for å lagre og styre solstrømmen, sier elektroingeniøren, som ville teste teknologien i egen bolig før han startet selskapet. 

– Med nye effekttariffer øker nytteverdien til batterianlegget betydelig. 

– Det er dyrt å bruke mye strøm på samme tidspunkt, som å lade elbilen, lage mat og vaske klær. Løsningen er å hente strøm fra et batteri, slik at toppene i strømforbruket jevnes ut.  

– Strømregningen vår er betydelig redusert etter at vi installerte solcelleanlegg og batteri. 

Solcelleanlegget på garasjetaket har en effekt på sju kWp
Foto: Joachim Øvertungset

Les mer om følgende emner: