Landbruksbrannene halvert på tre år

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Landbruksbrannene halvert på tre år

I fjor fikk Gjensidige 562 meldinger om brann i driftsbygninger. Samtidig som dette er en halvering siden 2019, er det flere storbranner.

Gjensidige registrerer færre, men større branner i landbruket

Selv om brannene er redusert, økte erstatningsutbetalingene fra 188 millioner i 2021 til 262 millioner kroner i fjor. Siden 2017 har det vært en jevn økning i store branner, der erstatningen er på mer enn fem millioner kroner. 

– Årsaken er større produksjoner og mer kostbar teknologi og utstyr i driftsbygningene. I fjor var det dessuten noen større husdyrbranner. 12 store branner står for 70 prosent av erstatningskostnadene i 2022, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.  

– Det er feil i det elektriske anlegget, eller elektrisk utstyr som er årsak til de fleste brannene. 

– Sensorteknologi for kontinuerlig overvåking er på full fart inn i brannforebyggingen. Med elkontroll, termografering og risikogjennomgang med bonden, håper vi å unngå storbrannene. Her samarbeider vi med Elotec og El-Watch om å utvikle sensorteknologi, som blant annet overvåker sikringsskap. 

– Dessuten registrerer vi at flere branner starter i arbeidsmaskiner. Vi skal ha større oppmerksomhet på parkering og lagring av disse. 

Les mer om følgende emner: