Langt over landsgjennomsnittet 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Langt over landsgjennomsnittet 

Elektriker Ingrid Sæther, telemontørlærling Astrid Johanne Pilskog og TAF-lærlingene Line Skarsbø Grytten og Frida Sønderland Nustad er blant dem som sørger for at Møre og Romsdal ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder å få kvinner til å velge elektrofag.

Frida Sønderland Nustad, Line Skarsbø Grytten, Ingrid Sæther og Astrid Johanne Pilskog angrer ikke på at de valgte elektrofag Foto: Knut Viggen

På utdanningsmessen i Ålesund stod de på stand for å fortelle om mulighetene i elektrofaget. 

– Jeg er meget godt fornøyd med at jeg valgte elektrofag, sier Sæther til Fri Fagbevegelse.   

Øyvind Myhra, daglig leder i Nelfo Møre og Romsdal og Opplæringskontoret for elektrofag, synes det er for få kvinner i elektrobransjen. Dette til tross for at fylket med 14 prosent ligger langt høyere enn landsgjennomsnittet på fire prosent.  

– For tiden har vi 415 lærlingkontrakter. Av disse går 172 første året. Selskapene skriker etter lærlinger. Derfor var inntaket i fjor rekordhøyt.  

Rådgiver Åse Riksfjord i Møre og Romsdal fylkeskommune sier til Fri Fagbevegelse at det har vært en gledelig økning i kvinneandelen.  

– Her har opplæringskontoret gjort en god jobb. Arbeidet med å rekruttere jenter må starte på ungdomsskolen. Foreldrene er ikke noe problem. Jeg opplever at lærerne henger litt etter med å snakke om yrkesfag.  

– Jeg visste ikke om muligheten til å ta TAF (Teknisk Allmenne Fag) før i tiende klasse. Det første halvåret som lærling på verft var litt tøft. Etter læretiden vurderer jeg å ta ingeniørutdanning, sier Line Skarsbø Grytten.  

Håper på jentenettverk

Gjennom Elbus har Nelfo og EL og IT Forbundet etablert en felles støtteordning på 1 million kroner for å rekruttere flere kvinner til elektrobransjen. Dette har inspirert Bjørnar Dahle, som leder EL og IT Forbundet i Møre og Romsdal.  

– Jeg håper vi kan starte et nettverk for elektrokvinnene i fylket. 

Les mer om følgende emner: