Lanserer elbillader som automatisk senker effekttoppen når det er rushtid på strømnettet

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Lanserer elbillader som automatisk senker effekttoppen når det er rushtid på strømnettet

Eatons nye AC-elbillader tar automatisk ned effekttoppene når det er rushtid på strømnettet.

Eaton lanserer elbilladeren Green Motion   Foto: Eaton

AC-elbilladeren Green Motion Building, med 3,7 til 22 kW effekt, er nå lansert i Norge. Laderen er utformet for statisk og dynamisk lastbalansering for opptil 50 ladere, med muligheten til prioritert lading på utvalgte ladere. Den skal derfor være ideell å bruke på arbeidsplasser, i næringsparker, bygårder og tilsvarende steder der flere elbiler lader samtidig.

Lastbalansering

– Når mange kjøretøy lades samtidig, øker effektbehovet inn på anlegget. Da er det lurt at laderne selv automatisk kan justere ned på forbruket og på den måten jevne ut effekttoppene. Det er mulig å velge om du vil overstyre dette selv, eller la laderen selv optimalisere lastbalanseringen, sier Tone Øen, produktansvarlig for elbillading og energilagring i Norden.

Videre kan Green Motion Building-laderne konfigureres til enten dynamisk eller statisk lastbalansering. Ved statisk lastbalansering fordeler laderne all tilgjengelig strøm fra ladeanlegget utover, mens ved dynamisk lastbalansering tas hele bygningens effektbehov med i beregningen. Det betyr at for eksempel på ettermiddagen, hvor et byggs energiforbruk er høyt, styres effekten på laderne ned, og opp igjen til kvelden. Slik sparer byggeier utgifter som vanligvis måtte gått til å utvide infrastruktur (trafo, inntakskabel, etc.).

Øen forklarer:

– Begge formene for lastbalansering ivaretar sikkerheten, forhindrer uønsket strømbrudd grunnet overlast, og gjør det mulig å legge til ekstra ladere på EV-ladeinfrastrukturen ved behov, uten dyre oppgraderinger av strømnettet. Den store fordelen med dynamisk lastbalansering er at det bruker all tilgjengelig strøm. Det reduserer kostnadene ved å drifte ladere, samtidig som det forbedrer brukeropplevelsen.

Skiller mellom jobb og fritid

RFID (Radio Frequency Identification) er integrert i Eaton Green Motion Building-laderen og kan brukes til å begrense tilgangen til kun autentiserte brukere og fordele ladekostnader på bestemte kjøretøy. Det vil være nyttig for mange bedrifter.

I tillegg er laderen utstyrt med en MID-måler (Measuring Instruments Directive) for å oppfylle EUs krav til nøyaktig fakturering. MID-måleren kan leses av på et eget display på laderen.

– For sjåfører i bedrifter med elbilflåter som lader både hjemme og i jobbsammenheng, er dette veldig praktisk. Det blir enkelt å skille mellom hvor du lader, og vil for eksempel gjøre det enkelt med dekning av utgifter til jobb-basert lading.

Elbil-laderen Eaton Green Motion Building er en av del av Eatons portefølje av ulike Green Motion-ladere som skal lanseres i Norden fremover. Den nye modellen er utformet for å enkelt kunne integreres i enten nye eller eksisterende elbil-ladersystemer med fleksible oppsett som tillater installasjoner med trådløs tilkobling eller seriekobling, og høye nivåer av interoperabilitet via OCPP- og Modbus TCP/IP-protokoller. Sammen med laderen Green Motion DC22, som ble lansert våren 2023, kan Eaton dermed levere infrastruktur til både korttids- og langtidsladeanlegg.

CPO-er (ladeoperatører) vil glede seg over at elbil-laderen er kompatibel med alle OCPP-baserte CPO-plattformer, alle leverandører av 4G SIM og alle systemer som drives av tredjeparts eMSP-er (leverandører av e-mobilitetstjenester). Den er intuitiv i bruk og har en egen lysindikator for ladestatus.

Eaton Green Motion Building tilbys med fem års garanti. De er kompakte og egnet for festing på vegg eller frittstående med tilhørende stolpe, enten innendørs eller utendørs, og kan monteres rygg mot rygg på alle parkeringsplasser for flere kjøretøy.