LED-kits gir nytt liv i eksisterende armaturer

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

LED-kits gir nytt liv i eksisterende armaturer

Glamox hjelper Mowi, et av verdens største sjømatselskaper, med å omgjøre eksisterende lysrørarmaturer til energi­effektive LED-armaturer på produksjons­anlegget for fiskefôr i Valsneset i Trøndelag.

Med en LED-kit blir lyskilden, elektronikken og optikken i hver armatur byttet, mens selve huset blir gjenbrukt Foto: Glamox

Med en LED-kit blir lyskilden, elektronikken og optikken i hver armatur byttet, mens selve huset blir gjenbrukt. Denne løsningen gir store energi- og kostnadsbesparelser.

Mowi, som har rundt 20 prosent av det globale markedet for oppdrettslaks, er verdens største produsent av atlanterhavs­laks med et slaktevolum i fjor på 464 000 tonn. Selskapet satser også på bærekraftig fiskefôr. I fjor produserte Mowi Feed Norway 400 000 tonn.

Utfasing av lysrør

RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances), som faser ut bruken av lysrør i Europa, kombinert med Mowi sin målsetting om å spare energi, gjør at selskapet erstatter sine T5- og T8-lysrørarmaturer med mer enn 900 LED-sett av typen GPV2. Disse blir installert i produksjonsanlegg og lagre.

Kaiområdet har også en 30 meter høy lossekran og to lasteanlegg. På lossekranen er det installert to lyskastere og 30 støtbestandige, vanntette MIR-armaturer fra Glamox. Hvert lasteanlegg er utstyrt med en Glamox-lyskaster og 15 MIR-armaturer. På LNG-tankstasjonen er det dessuten installert fire eksplosjonssikre Max-armaturer.

Øyeblikkelig lys

– LED-kittene er en miljøvennlig måte å bytte til LED på. De gjenbruker det eksisterende armaturhuset, som også gjør at installasjonen går raskere. LED-kittene er et forhåndsmontert produkt som er enkelt å installere, og designet for en sirkulær økonomi. Dessuten bruker armaturene 60 prosent mindre strøm enn lysrørene, sier elektroansvarlig Ragnar Meland i Mowi Feed Norway.

– Før hadde vi problemer med levetiden på lysrørene. I de kalde omgivelsene tok det også tid å varme dem opp. Nå får vi øyeblikkelig lys, samtidig som vedlikeholdskostnadene er redusert. Armaturene i hver etasje i produksjonsbygningen har bevegelsessensorer og mekaniske koblingsur, som er stilt inn på maksimalt fire timer.

Mindre miljøutslipp

Målsettingen til Mowi er å redusere klimagassutslippene med 35 prosent innen 2030 og 72 prosent innen 2050.

– LED-teknologi vil hjelpe Mowi med å redusere karbonavtrykket, og eliminere potensielle forstyrrelser under utfasingen av lysrør. Kun i Norge anslår vi at mer enn ti millioner lysrørarmaturer må skiftes de neste årene på grunn av EU-direktivet som ble innført i fjor sommer, sier salgsdirektør Toril Bache Jenssen i Glamox Norge.

Les mer om følgende emner: