Lederskifte i Smart Elektro 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Lederskifte i Smart Elektro 

Thor Bergli er gründer, eier og tidligere daglig leder i Smart Elektro på Lillestrøm. På 60-årsdagen 1. desember i år overlot han ledelsen av selskapet til svigersønnen Ole Morten Furseth Bergli.

Gründer Thor Bergli (t.v.) og ny daglig leder Ole Morten Furseth Bergli i Smart Elektro viderefører satsingen på verdier, bærekraft og energieffektivisering

Gründeren skal fortsatt være styremedlem, og arbeide med å utvikle forretningsområder i selskapet. 

Som femtenåring på begynnelsen av 1980-tallet startet Thor Bergli i elektrikerlære i Oslo. Etter mange år blant annet i Hafslund og Oslo Lysverker vant ønsket om å starte egen bedrift over tryggheten som ansatt. Han etablerte Smart Elektro.  

På 22 år har virksomheten vokst til rundt 90 ansatte, med en omsetning i år på nesten 150 millioner kroner. På kontoret på Lillestrøm har selskapet utstillingen Smart City Store, der kunder kan se hvordan smarthusløsninger fungerer i praksis.  

Sammen med en del andre selskaper har Smart Elektro også startet Logel med to ansatte, som administrerer felles innkjøpsavtaler og arbeider med å effektivisere logistikken. 

Fire kjerneverdier

Bergli har vært med i småbedriftsutvalget i NHO, næringspolitisk utvalg i NHO Elektro og styret i IEE (Interessegruppen for energieffektivisering). I dag er han engasjert i Batterinettverket, som er et av prosjektene til Kunnskapsbyen Lillestrøm. Sistnevnte er en plattform for å skape engasjement for og øke kunnskapen om solenergi, batterilading og energieffektivisering i Lillestrøm-regionen. 

Som aktiv eier gjennom mer enn tjue år understreker han betydningen av å ha avklarte verdier, samfunnsansvar og bedriftskultur som fundament for den daglige driften.  

– Det er ingen motsetning mellom dette og kravet til at selskapet må være lønnsomt og skape verdier for samfunnet, ansatte og aksjonærer. Eksempelvis var vårt tydelige verdigrunnlag avgjørende for at vi kom godt gjennom koronapandemien. 

 – RIFT betegner kjerneverdiene i selskapet. De fire bokstavene står for Relasjon, Initiativ, Fellesskap og Tillit. Alle som har med Smart Elektro å gjøre, både ansatte, leverandører og kunder, har nok oppfattet dette. Vi dyrker RIFT i alle sammenhenger og medarbeidersamlingene vi har to ganger i året. Dette er grunnverdiene i vår bedriftskultur og daglige drift. 

– Vi ser på selskapet og våre kunder og leverandører som et fellesskap. Dette kommer godt frem i firmalogoen. Da den ble laget for mange år siden var vi ikke klar over symbolikken vi ser nå. Den blå S-en står for firmanavnet, mens de to gule stavene i hver sin krok i S-en representerer leverandørene og kundene.  

Nytenkning

– Tiden er moden for å gi ansvaret videre. Yngre generasjoner har energi og evne til nytenking selskapet trenger, sier Bergli om lederskriftet. 

Den nye sjefen Ole Morten Furseth Bergli har vært ansatt i Smart Elektro i sju år. De siste årene som markeds- og salgssjef. Han er i ferd med å sluttføre høyere utdannelse innen økonomi, markedsføring og ledelse. Som ishockeykeeper i den norske toppdivisjonen har Furseth Bergli også vært toppidrettsutøver. 

– Det er ingen revolusjon på gang. Ansatte, kunder og leverandører vil kjenne igjen Smart Elektro med meg som daglig leder. Vi har en grunnfestet bedriftskultur for å videreutvikle selskapet, sier Furseth Bergli. 

Thor Bergli fremhever betydningen av strategisk planlegging, og en sunn bedriftskultur. 

– Smart Elektro er utviklet og bygget med femårsplaner. Lederskiftet ble planlagt i 2019. Nå legger vi rammene for perioden frem til 2030. Betydningen av verdier og bedriftskultur blir blant annet synliggjort med satsingen vår på medarbeiderutvikling. 

Det skal Furseth Bergli videreføre. 

– Dette gjelder både teknisk- og administrativt ansatte. Her bruker vi DISC-analyser og personlighetstester. Vi har investert mer enn 1 million kroner i kurs og kompetanseutvikling, der vi får hjelp av profesjonelle rådgivere. 

Både Bergli og Furseth Bergli gleder seg over stabil arbeidskraft. Her er inntak av lærlinger viktig. Ofte blir disse i selskapet etter bestått fagprøve. 

Bærekraft og grønn omstilling

Tor Bergli sier at bærekraft og grønn omstilling er et viktig satsingsområde.   

– Eksempelvis er hele bilflåten vår elektrisk. Vår forretningsidé er å ligge i front på energieffektivisering og smarte løsninger. Vi var blant de første i Norge som installerte infrastruktur for elektrifisering og lading av bussparken til kollektivselskaper. Dessuten leverer vi elbilladeløsninger til borettslag og boligsameier, samtidig som vi er klare til å installere solcelleanlegg. 

– Miljøgevinst og effektiv prosjektgjennomføring kan være sider av samme sak, eksempelvis når det gjelder å motta leveranser på byggeplassene. Her har vi effektivisert logistikken med å ta bort leveranser to dager i uken. Dette reduserer kostnader for alle parter, og miljøgevinst med færre biler på veien. 

Lærlingskultur

Om erfaringene som elektrogründer sier Bergli at å lykkes handler om å bruke menneskelige ressurser på en smart måte.  

– Det er viktig å ha en tydelig plan alle arbeider etter. Vi har satset mye på å skape en god læringskultur der erfaringer deles, og tenker bærekraft i alt vi gjør. Samtidig er vi bevisste på å bytte styremedlemmer i forhold til bedriftens behov. Dette er viktig for å henge med i markedsutviklingen. 

Les mer om følgende emner: