Lys hjelper bipolare pasienter

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Lys hjelper bipolare pasienter

– Ved Akuttpsykiatrisk senter på Østmarka i Trondheim er det lagt opp til en bevisst bruk av lys døgnet rundt for å dempe symptomene til pasienter med bipolar lidelse, sier salgsdirektør Toril Bache Jenssen i Glamox.

DAGSLYSHJØRNE. Døgnrytmelys er viktig i behandlingen ved Akuttpsykiatrisk senter på Østmarka i Trondheim. Bildet viser det spesialutviklede dagslyshjørnet Foto: Glamox

– En studie om mørketerapi utført av psykiater Tone Elise Gjøtterud Henriksen konkluderer med at de blå bølgelengdene i lys bidrar til å forlenge maniske perioder hos pasienter med bipolar lidelse. Denne er grunnlaget for belysningsløsningen vi har levert til det akuttpsykiatriske senteret på Østmarka.  

– Vår løsning gjør det mulig å produsere lys uten de blå bølgelengdene. Det blåblokkerte lyset gir et oransje terapilys, som slås på klokka 18.00 på kvelden og står på gjennom natten. Det brukes som en del av behandlingen av pasienter med bipolar- og døgnfaseforstyrrelser.  

Virtuelt mørke og dagslyshjørne

En internasjonal forskergruppe har anbefalt å bruke slik mørketerapi for å lindre symptomene på mani. Dette betyr ikke at pasienter blir behandlet i et mørkt rom. Det handler om å skape et virtuelt mørke der pasientene kan fungere normalt, og der de ikke blir utsatt for de blå bølgelengdene som ser ut til å ha negativ effekt på denne pasientgruppen.  

– En annen anbefalt behandling er terapi med sterkt lys. Denne utsetter gjerne pasienten for lys på et høyt lux-nivå i et visst fargespekter. Behandlingen gis vanligvis regelmessig over en gitt tidsperiode. Ved senteret på Østmarka har Glamox også levert belysningen til et “dagslyshjørne” for lysterapi, sier Bache Jenssen.  

– På dagtid blir døgnrytmen til både pasienter og ansatte døgnrytme justert med menneskesentrert lys (HCL). HCL-armaturene gir det samme kalde lyset på dagtid som dagslyset har, og et varmere lys på kveldstid. Det kalde lyset bidrar til å redusere innholdet av søvnhormoner i kroppen, mens det varme lyset øker dette innholdet slik at det er lettere å sovne. 

Kan styres individuelt

– For å få de ønskede belysningsløsningene ved sykehuset er det brukt Premium LED-armaturer. De er koblet til et avansert Helvar styringssystem, med nøye programmerte lysinstillinger. Styringssystemet har et grafisk brukergrensesnitt, der legen eller pleieren kan styre terapilys eller døgnrytmelys for hver enkelt pasient, eller for et utvalgt område i avdelingen.   

– GSM-armaturene som er brukt her, er C90-armaturer spesiallaget for dette pro­sjektet. Det samme gjelder GSM-RW, en innfelt skrivebordslampe som er brukt i sengerommene. 

– Belysningen på sykehuset er tilpasset med tanke på en rekke hensyn, blant annet IK-klassifisering. De må heller ikke være konstruert slik at de kan gi “grep” for selv­skading. Eksempelvis skal ikke avdekning kunne gi “skjærende brudd” ved eventuell påvirkning.  

– Til sykehuset på Østmarka har vi blant annet levert utendørsbelysning, downlights, innfelt takbelysning og nedhengte og veggmonterte armaturer.  

I førersetet

– Helse- og sykehus er en viktig del av vår satsing på menneske­sentrert belysning. Vi er i førersetet i utviklingen av belysningsløsninger for denne typen terapi.

Les mer om følgende emner: