Lyser opp E39-utvidelse

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Lyser opp E39-utvidelse

Nye Veier bygger en sikrere og mer effektiv E39 fra Kristiansand til Ålgård i Rogaland. Her skal Signify Norge levere belysningen på strekningen fra Herdal til Røyskår i Lyngdal kommune

Med smart lysstyring skal Aventi og Signify Norge bidra til en tryggere reiseopplevelse på den nye 9,7 km lange veistrekningen på E39 mellom Herdal og Røyskår i Lyngdal kommune Foto: Signify Norge

E39 skal bli en trafikksikker firefelts motorvei, med en fartsgrense på 110 km/t. Den skal både redusere antall ulykker, og forkorte reisetiden mellom Agder og Rogaland. Turen fra Kristiansand til Ålgård blir redusert fra tre timer til 1 time og 35 minutter, samtidig som de to regionene knyttes nærmere sammen. 

Planen for den 9,7 km lange strekningen ble vedtatt av Lyngdal kommune i 2020. Denne delen omfatter to plankryss, to lange tunneler og flere broer, inkludert en bro over elva Lygna. 

Nesten 1 400 armaturer

Aventi og Signify samarbeider om å gi best mulig belysning på strekningen, som skal være ferdig i 2025. De skal levere og installere 180 Philips Lumistreet-armaturer med smartstyringen Interact på 2,5 km med vanlig vei. Denne løsningen kan styre hver enkelt armatur, og sikre optimal belysning i ulike situasjoner.  

Via et dashbord kan driftspersonell overvåke belysningen, styre lysstyrken, se strømforbruket og reagere proaktivt på eventuelle feilmeldinger. Dette bidrar til å minimere utgifter og ressurser på drift og vedlikehold. 

I tunnelene blir det installert rundt 1 200 TubePoint Gen2-armaturer fra Signify. Her skal Aventi blant annet levere DALI-kontrollen. 

Tryggere reiseopplevelse

– Vi er stolte over å være med på dette prosjektet, som vil forbedre trafikksikkerheten og effektiviteten på denne delen av E39. Våre belysningsløsninger bidrar både til en tryggere reiseopplevelse, sikrer lysstyringen og minimerer kostnadene til drift og vedlikehold, sier landsjef Tord Christensen i Signify Norge. 

Les mer om følgende emner: