Lyser opp tusenvis av kunstverk 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Lyser opp tusenvis av kunstverk 

Det nye Nasjonalmuseet i Oslo på 54 600 m2, som også er det største kunstmuseet i Norden, ble åpnet i fjor sommer.

FORTETTET STEMNING. - Lyset skal lede de besøkende gjennom utstillingen og fortette spenningen med atmosfæriske kontraster, sier lysdesigneren Massimo Iarussi om belysningen på Nasjonalmuseet Foto: ©Erco, Iwan Baan, Tomasz Majewski

Med mer enn 100 000 verk fra Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Kunstindustri­museet og Arkitekturmuseet kan de besøkende se eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design under samme tak.

Her har Erco levert tusenvis av armaturer, som spotlights og lyskastere. 

Med Operaen, Munchmuseet og det nye Nasjonalmuseet er Oslo blitt en mer komplett kulturby. Granittfasaden og «lyshallen» på taket gjør sistnevnte til et godt synlig innslag i bybildet i hovedstaden. Det nye Nasjonalmuseet er tegnet av det tyske arkitektselskapet Kleihues+Schuwerk.  

– Museumsopplevelsen blir i stor grad preget av arkitekturen og interiørdesignen. Her er lys en viktig del. I de mer enn 90 salene er det kvalitetsbelysning, sier prosjektdirektør Jon Geir Placht ved Nasjonalmuseet.  

Kontrastrik belysning

­Arkitektselskapet Guicciardini & Magni i Firenze har sammen med lysdesigneren Massimo Iarussi prosjektert belysningen. 

– De besøkende skal ha en rolig og hyggelig kunstopplevelse. Lyset skal lede dem gjennom utstillingen og fortette spenningen med atmosfæriske kontraster. Variasjon preger både utstillingene og lyskonseptet. Med kunsten, materialene og belysningen er hver utstillingshall unik, sier Iarussi. 

– I museet er det i hovedsak brukt et takgittermønster av strømskinner. Komplettert med kvadratiske takvindusmoduler fra en annen produsent skapes et inntrykk av utstillingshaller med overlys. Avhengig av ønsket stemning kan spotlights og wallwashere fremheve enkeltutstillingsobjekter, eller gjøre dem synlige i mørket med kraftige aksenter. 

– I eksempelvis utstillingshaller som viser kunst fra antikken, er det brukt sterke kontraster. Her er lyset rettet direkte på kunstverkene for å gi dem større dybde og nærhet.  

5 700 lyskastere

I museet er det installert rundt 5 700 lyskastere fra Erco sin Parscan-serie. De har både Spherolit-linseteknologi og lysdioder med CRI>97, som blant annet skal gi stor energieffektivitet og lyskvalitet. Fleksibiliteten til spotlightene og skinnesystemene er ytterligere forbedret med linser som kan skiftes uten verktøy. 

Transportvogner

Transportvogner. Utstillingstekniker Magnus Mikaelsen ved Nasjonalmuseet forteller at Erco også har vært med på å utvikle spesialtilpassede transportvogner for armaturene.  

– Disse effektiviserte logistikken. Vogn­ene brukes som oppbevarings­moduler i vårt belysningslager, som brukes til midlertidige utstillinger. 

Spesialtilpassede transportvogner for armaturene effektiviserte logistikken under montering av lysanlegget
Foto: ©Erco, Iwan Baan, Tomasz Majewski 


Det nye Nasjonalmuseet i Oslo på 54 600 m2, som også er det største kunstmuseet i Norden, ble åpnet i fjor sommer 
Foto: ©Erco, Iwan Baan, Tomasz Majewski 

Les mer om følgende emner: