Må forebygge arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Må forebygge arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager 

– På tilsyn ser vi altfor få selskaper som arbeider systematisk med å forebygge muskel- og skjelettplager. I år har vi vært på 1 265 slike tilsyn. Her har sju av ti brutt regelverket, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Å forebygge muskel- og skjelettplager er et område Arbeidstilsynet har fulgt opp med tilsyn i 2022. Dette arbeidet fortsetter i 2023

– De må få øynene opp for hva som kan forårsake og forverre disse plagene, og hvordan de kan forebygges. Tall fra NAV viser at muskel- og skjelettplager står for majoriteten av sykefraværet og uførheten i norsk arbeidsliv. Dette fører til nærmere ti millioner tapte dagsverk i året. 

– I mer enn 60 prosent av tilsynene var det brudd på kravet om å kartlegge og risikovurdere arbeidet. Like mange fulgte ikke kravet om å utarbeide en plan, og sette i verk tiltak for å redusere risikoen for disse plagene.   

– Vi oppfordrer arbeidstakerne til å snakke om ­arbeidsmiljøet med ledelsen. Det er arbeidsgiveren som er ansvarlig for at arbeidet ikke skal føre til helseproblemer. 

Les mer om følgende emner: