Må trene på forsvar mot dataangrep 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Må trene på forsvar mot dataangrep 

Dataangrepet mot tolv departementer i sommer var en kraftig påminnelse om behovet for digital sikkerhetskompetanse. Hackerspirer som må trenes i såkalt etisk hacking kan bli redningen for landets cybersikkerhet, skriver forskning.no.

Det er stor mangel på it-sikkerhetseksperter

I 2022 var det en global mangel på 3,4 millioner ansatte i it-sikkerhetsbransjen. Sammenlignet med året før var dette en økning på 26 prosent. 

Må tenke nytt 

– Bransjen må tenke nytt i rekrutteringsarbeidet, sier forsker Muhammad Mudassar Yamin ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU på Gjøvik.  

Hvert år deltar 30-40 land i en europeisk turnering i cybersikkerhet. Her konkurrerer unge talenter i alt fra dekryptering til nettsikkerhet og digital etterforskning.  

– Jeg advarer mot å dyrke stjerner. Er målsettingen å rekruttere talenter til cybersikkerhetsbransjen, må konkurransene organiseres i henhold til det. Med kun å dyrke stjerner mister næringen en kjempemulighet.  

– Det gjelder å trene så mange som mulig, så lenge som mulig. Trolig vil det også være av stor betydning for mangfoldet blant deltakerne. 

Konkurransen i år ble gjennomført i Vikingskipet på Hamar i oktober. 

Les mer om følgende emner: